Как да защитим данните, съхранявани в смартфона

Умните телефони са такава част от ежедневието ни, че в известен смисъл представляват наше електронно копие. В тях се съдържа информация, разкриваща подробности както за частния, така и за професионалния ни живот. Всички имаме право на собствено пространство, пък и на тайни — били те лични, или корпоративни, — които не бихме желали да попадат в ръцете на конкуренти и зложелатели.

Ето защо е от огромно значение как и дали защитаваме данните, съхранявани в смартфона ни. За щастие, има много начини да повишим сигурността. За нещастие обаче, повечето от тях не са технологични решения, а изискват да се вземем в ръце и да променим някои от опасните си потребителски навици.

Но нека разгледаме най-важните от тях:

Технологичните решения

● »» Винаги актуализирайте операционната система и приложенията с най-новите им версии. Повечето ъпдейти не са свързани с непременно добавяне на нови функции, а със „закърпване“ на дупки (или цели пробойни!) в сигурността. Има периоди, когато ежедневно се налага да обновяваме софтуера с поредните му версии, но занемаряването на тази неизменна част от електронния ни живот носи своите рискове.

● »» Ако свързвате смартфона с друго устройство — лаптоп или десктоп, — е разумно да имате актуализирани програми и на тях. Така намалявате риска от прехвърляне на зловредни приложения и заразени файлове от компютъра на телефона. Ползите от използването на легален и актуализиран софтуер са разгледане по-подробно в този наш материал.

● »» Инсталирайте на телефона си защитен софтуер срещу вируси и спайуер. Смартфоните по същество са нещо като преносими компютри. И макар болшинството да използват операционни системи, които не са толкова уязвими, колкото старите Windows, се нуждаят от програми-пазачи.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
За бизнеса
[/panel-header]
[panel-content]
Съществуват приложения, които ще вършат работа на всички, но поради цената и предназначението си, са най-удачни за бизнеса и опазването на корпоративни данни. Обобщено, те позволяват да блокирате телефона си дистанционно, в случай че бъде изгубен или откраднат. В някои от тях се съдържа и функция за локализация на изчезналото устройство чрез вградения GPS модул.
[/panel-content]
[/panel]

Потребителските навици

● »» Препоръчително е да не извършвате покупки и да провеждате електронното си банкиране, докато сте свързани към публична безжична мрежа. Рискувате възможно най-поверителната информация да попадне в грешни ръце.

● »» Инсталирайте приложения и ъпдейти на операционната система само от проверени източници. В случая на софтуера за Android това е Google Play, а на този за iOS — App Store.

● »» Дори когато сваляте работни програми и развлекателен софтуер от проверени източници, отделете време да прочетете коментарите на потребители, които вече са използвали приложенията. От тях можете да научите за евентуални проблеми със сигурността и стабилността.

● »» Когато инсталирате приложения, не пропускайте да изчетете и списъка с промените, които те извършват с устройството ви. Понякога някои разработчици си позволяват неоправдан достъп до снимките ви или друга лична информация.

● »» Избягвайте да проследявате съмнителни линкове в браузъра си. Такива, например, са съобщенията, че устройството ви е заразено с вируси, а препратката ви отвежда до „решение на проблема“. Подобни „кукички“ всъщност могат да ви отведат до сайт, от който да се заразите или да бъдете подлъгани да въведете данни за кредитната си карта с уверението, че закупувате антивирусен софтуер.

● »» Също така се пазете от сканиране на баркодове и QR кодове без ясен източник и съдържание. Те също могат да ви заразят със зловреден код или да ви насочат към опасни сайтове.

● »» Само в краен случай зареждайте смартфона си от чужд компютър или от публични хъбове. Имайте предвид, че някои от зареждащите кабели пренасят не само енергия, но и двупосочна информация, която не винаги можете да контролирате.

И още насоки за финал

Всички гореописани насоки за защита на информацията в смартфона ви не носят пълна сигурност. Крадците на чужди данни също непрекъснато се усъвършенстват и можете да станете тяхна жертва. Ето защо е важно да сте подготвени и за неблагоприятните сценарии.

Един от способите е да правите бекъп на важната информация. Само така, ако се заразите с вирус или изгубите файловете си по друг повод, лесно и бързо ще можете да ги възстановите, без да претърпите загуби на време и пари.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]В случай че електрониката ви — била тя смартфон или компютър — е тясно свързана с работата ви, потърсете консултацията на Ardes.bg за моделите, които са специално разработени за бизнес нужди и идват с допълнителни хардуерни защити срещу кражба или неоторизиран достъп.[/notification]

Loading Facebook Comments ...