Какво е докинг станция за лаптоп

Докинг станциите са аксесоари за преносими компютри, смартфони, таблети и друга електроника. Известни са още като „универсални репликатори на портове“ или просто като „докове“. Създадени са с идеята да улеснят използването на даден продукт, но и да разширят функционалността му.

Понякога се предлагат в комплект с джаджата, за която са предназначени. Но по-вероятно е да ги намерите като отделни предложения, които се продават със собствен етикет и цена. В тази статия ще наблегнем на

доковете за лаптопи

За разлика от тези за смартфони и таблети, при тях няма физическа клавиатура. Самите ноутбуци разполагат с такава! Доковете им, в зависимост от характеристиките, служат като зарядно устройство, умножават броя на USB и други портове, добавят изходи за настолен монитор и още възможности, вариращи според конкретния модел.

В общи линии се делят на два основни типа:

Студен док: Изисква лаптопът да бъде изключен или в режим на хибернация, преди да се свърже към него. Това е стара технология, която вече почти не се използва в наши дни.

Горещ док: Компютърът може да работи при свързването. Повечето модерни предложения на пазара понастоящем са от този вид.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Универсалните модели
[/panel-header]
[panel-content]
Някои решения са предназначени за отделни серии лаптопи. Но други са универсални докове, защото могат да работят с всички лаптопи на даден производител — HP, Lenovo или друг.
[/panel-content]
[/panel]

От мобилното към стационарното

Няма да е преувеличено, ако кажем, че доковете превръщат преносимите компютри в заместител на настолните. Можем да защитим тази мисъл със следните примери: ноутбуците биха могли да се възползват от големи монитори, достъп до повече носители на информация (външни HDD/SSD), улеснена комуникация с принтери и разширение на интерфейсите (напр. с Thunderbolt, HDMI, четци за карти памет и др.). Всичко това обикновено е присъщо на десктопите.

Специалните разработки за геймърите предлагат дори втора външна видеокарта.

Докинг станциите се разглеждат преимуществено като най-подходящи за бизнеса. За това свидетелства и обстоятелството, че лаптопи със специални конектори за док почти по правило са тези от бизнес клас. Но това не означава, че могат да се използват само в офиса. Особено универсалните ще са полезни и за частните потребители, които са склонни да си купят сериозен компютър, за което сме давали аргументи.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Неправилните названия
[/panel-header]
[panel-content]
Има поставки за лаптопи и охладители, които понякога се определят от производителите им или от некоректни търговци като „докове“. Това е възможно да обърка потребителите. Такива аксесоари са полезни, но наистина не служат за нещо повече от ергономично повдигане и намаляване на температурата им.
[/panel-content]
[/panel]

Необичайните докинг станции

С появата на хибридите, съчетаващи лаптоп и таблет, допълнително се разшири функционалността на някои докове. Днес има устройства, при които екранът (работещ и като автономен таблет) включва операционна система Android. А при свързване с дока може да се използва като Windows-базиран компютър. Това означава, че компонентите, подходящи за Windows (и самата ОС), се намират в дока с клавиатурата, който сам по себе си е РС!

Важно е да се уточни обаче, че повечето такива модели избягват да смущават потребителите с две операционни системи и се залага само на тази от Microsoft. Типичен пример са хибридните решения с Windows 10 от линиите

Acer Aspire Switch,

ASUS Transformer Book и

Lenovo IdeaPad Miix.

Други модерни докове превръщат дори смартфоните в настолни компютри. Чудесен представител на тази категория е умният телефон HP Elite x3. Пълно ревю на този феноменален продукт можете да прочетете в тази статия.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ardes.bg предлага широка гама и от всички разновидности на компютрите и техните аксесоари — от най-достъпните до най-сериозните модели. Можете да изберете най-подходящия за вас и като предварително се консултирате с експертите ни.[/notification]

Loading Facebook Comments ...