HP Elite x3: блестящо съчетание на смартфон и десктоп

Windows-базираните телефони от самото си начало бяха обединени от идеята, че ще дойде ден, в който ще се превърнат в пълноценни настолни РС. Заради технологични ограничения или спорни лицензи при софтуера добрите намерения си оставаха предимно в сферата на теорията.

Но с появата на HP Elite x3 вече имаме не само смартфон, който основателно е определян от експертите като „най-добрия с операционната система на Microsoft“, но той е и първият със смислена допълнителна функция на десктоп. Разбира се, поради естеството и цената му, от него ще се възползват предимно корпоративни и бизнес потребители, но той по принцип е създаден за тях.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Какво се крие зад „три-в-едно“
[/panel-header]
[panel-content]

Докинг станцията Desk Dock, която е включена в комплекта, предлаган от Ardes.bg, всъщност е задължителен аксесоар, ако искате да използвате смартфона и като настолен компютър. Извън комплекта, като допълнителна приставка, можете да закупите и джаджа, превръщаща телефона в ултрабук. Ето защо може да попаднете на описания, че това е устройство тип 3-в-1, което е залегнало и в името „х3“.
[/panel-content]
[/panel]

Особености на смартфона без приставките

Ако не го използвате с някоя от докинг станциите, HP Elite x3 е първокласен умен телефон. И като се казва, че е сред първенците, това не е просто заради възторг, а определение, почиващо на сериозни основания.

5.96-инчовият Super AMOLED дисплей е с резолюция 2560×1440 пиксела, които осигуряват значително по-голяма работна площ от досегашните модели с Windows. Големината на устройството,1 заради която попада и в категорията на фаблетите, дава достатъчно свободно място в корпуса.

HP не са пестили от компонентите, нито от качествата им, тъй като не са търсили непременно ниска крайна цена. Ще намерите два двуядрени процесора Kryo, работещи съответно на 2.15 GHz и 1.6 GHz. Те са комбинирани с 4 GB оперативна памет и 64 GB флаш памет. На графичния ускорител Adreno 530 GPU се дължи както отличната картина на вградения дисплей, така и при свързване на външен монитор.

Цялото тяло е водоустойчиво по стандарта IP67 и издържа на удари и изпускания според военните спецификации MIL-STD 810G. Екранът е „брониран“ с 4-то поколение Gorilla стъкло.

Но с това екстрите не се изчерпват…

Слотът за microSD карти поддържа до 2 TB памет.2 Говорителите Bang & Olufsen правят напълно излишно използването на отделни Bluetooth колонки. Наличният Bluetooth 4.0LE модул може да се използва за по-ефективна свързаност според текущите ви задачи. Двубандовият Wi-Fi чип пък поддържа новия стандарт 2×2 802.11ac и Miracast.3

Говорителите Bang & Olufsen играят съществена роля и в дизайна на предния панел. В горната част са разположени 8MP/1080p камера и ирисов сензор. На гърба пък ще намерите 16MP/4К камера с оптична стабилизация, автофокус и LED светкавица. До нея е и сензорът за пръстови отпечатъци.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Най-важното за един телефон?
[/panel-header]
[panel-content]
Това е времето за разговори и в режим на изчакване. С едно зареждане на батерията (4150 mAh) можете да очаквате до 33 часа при активно използване за телефония и до 500 часа готовност.
[/panel-content]
[/panel]

Особености с докинг станцията

Още от чертожната дъска Elite x3 е замислен да бъде еднакво производителен и като заместител на настолните компютри. Естествено, не е достатъчно просто да го свържем с монитор, клавиатура и мишка, за да използваме мощните инструменти на програми, като Photoshop, AutoCAD и др.

На първо място прави впечатление Desk Dock, значителна част от която е изработена от метал с ергономична форма. Можете да свързвате телефона към дока чрез лесно плъзване и още по-лесно да го вадите, като практически са елиминирани всички сценарии за неволно разкачване. Сред допълнителните портове на приставката се открояват двойка USB 3.0, USB Type-C, който служи за пренос на данни и зареждане, и DisplayPort за външния дисплей.

Скенерът за баркодове ще бъде незаменим помощник на вас или служителите ви, ако се занимавате с разчитането на такава информация.

А къде са програмите?

Някои от тях могат да се инсталират в паметта на телефона и да се стартират от там. Обикновено това са по-леките приложения за комуникации и текстообработка. Ако желаете, можете да възпроизвеждате и мултимедия от вградената памет, като батерията при тестове издържа на 9-часов плейбек на 4К видео!

HP са осигурили пакет от предварително инсталирани приложения. Обикновено потребителите ненавиждат такъв софтуер, тъй като по неписано правило е безполезен или има по-добри безплатни и платени алтернативи. Тук обаче случаят не е такъв и ще оцените специалните решения, които усъвършенстват или просто премахват пречките от използването на смартфона с док станция.

Workspace в облака

Сериозните приложения работят на виртуални машини в cloud („облачна“) среда, която HP са нарекли Workspace. С други думи, смартфонът и периферните устройства ви служат само като терминал. А за бързото и надеждно зареждане на софтуера се грижат мощни машини, които наемате, и технически консултанти, работещи 24/7.

Месечните или годишните такси за Workspace са гъвкави, като можете да избирате между такива с 4 GB или 8 GB оперативна памет, със или без интеграция на VPN, а също и според времетраенето на тяхното експлоатиране.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Вижте пълните технически характеристики в продуктовата страница на HP Elite x3. Техническите консултанти на Ardes.bg са готови да дадат допълнителни и подробни разяснения за особеностите на това уникално 3-в-1 устройство.[/notification]

  1. Физически размери: 161.8 x 83.5 x 7.8 мм; тегло: 194 грама []
  2. Можете да разширите паметта, но за целта трябва да не използвате втора SIM карта, която заема мястото на слота. []
  3. Miracast е функция, известна още като „HDMI през Wi-Fi“. Чрез нея по безжичен път прехвърляте картината от смартфона към външен дисплей, например компютърен монитор. []
Loading Facebook Comments ...