Знаменити българи с успехи в областта на IT техниката и софтуера

Честит 3-ти март, българи!

Днес е нашият Национален празник — Освобождението на България от османско иго.

Нека на този ден да си спомним с гордост за нашите предци, които извоюваха Свободата ни. Нека да обичаме родината си, нека да се гордеем, че сме българи, нека да помним историята си и да пазим културата си.

Днес трябва да се гордеем с нашия народ!

Искаме да ви разкажем за 7 българи, които са постигнали значими успехи в областта на IT техниката и софтуера.

  1. Лъчезар Цветанов e изобретател на дигитална говореща книга за слепи. Докато учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът, той печели награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете ѝ позволяват на слепите читатели да разлистват страниците. Книгата е изложена в библиотеката на американския Конгрес, който обслужва незрящи.

  2. Койчо Митев е изобретател на т.н. Цифрова писменост и метод за комуникация на майчин език. Изобретението позволява да се създаде софтуер за свободна комуникация по телефон, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света. „Методът за компютърен междуезиков превод“ представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. С негова помощ се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка.

  3. Даниел Георгиев е разработил софтуер, който намалява вредата върху очите от екраните на компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони. Приложението му Iris се използва от над 2 милиона потребители в повече от 180 държави. Iris намалява синята светлина автоматично през целия ден, регулира яркостта на екрана, така че тя да бъде най-безвредна за очите. Софтуерът е съвместим с почти всички операционни системи и се грижи за очите и продуктивността ни, докато прекарваме дълги часове пред компютъра.
  4. Светослав Петров е разработил софтуер, който предотвратява самолетни катастрофи. Програмата събира и анализира различни видове данни и така може да предупреди самолетните екипи за проблеми месеци преди тяхната поява. Софтуерът се е доказал и пред Германската агенция по авиационна сигурност и се използва на германския авиационен пазар от 4 години. Разработката дори подсказва на авиокомпаниите какъв е шансът дадена машина да не може да излети навреме поради определен технически проблем.
  5. Даниел Георгиев (създателя на Iris), Васил Альошин, Стефан Кръстев са разработили Vision — софтуер за далтонисти. Чрез него далтонистите могат да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна гама. С негова помощ те ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, наслаждавайки се на специалното си цветно зрение. Софтуерът има и над 80 хил. безплатни потребители — в училища и администрации, на които екипът го е подарил.
  6. Георги Боршуков е първият българин, отличен  от Американската киноакадемия с „Оскар“ за постижения в областта на науката и инженерството.  През 2000 г. той е удостоен с награда за научни и технически постижения за неговия принос в областта на рендъринга.1 Във филма „Матрицата“ специалните визуални ефекти са разработени от него.
  7. Владимир Койлазов е вторият българин отличен от Американската киноакадемия с „Оскар“ за постижения в областта на науката и инженерството. Той получава награда за оригиналната идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray. V-Ray e програма за 3D визуализации, която се използва в най-различни индустрии, включително архитектура, продуктов и автомобилен дизайн, кинематографични клипове на видеоигри, независими късометражни филми и анимации и големите киноленти в холивудското кино.

Ще се радваме да споделите и за други знаменити българи с успехи в областта на IT техниката и софтуера.

 

 

  1. Процес на генериране на цифрово изображение от модел в компютърната графика – бел. ред. []
Loading Facebook Comments ...