Gartner: Продадени са над 380 милиона смартфона за Q1 2018

Статистическата компания Gartner излезе с доклад относно продажбите на смартфони за първото тримесечие (Q1): януари-март. Оказва се, че намаленото търсене на такива устройства в последната четвърт (Q3) на 2017-а е било временно явление. За 2018-а се отчита ръст от 1.3% спрямо същия период на миналата година. Анализаторите на Gartner са убедени, че за второто тримесечие (Q2), април-юни, се очаква дори по-значителен ръст.

Оповестени са и конкретни цифри. Водещите производители са реализирали 383.5 умни телефона. Лидер в бранша продължава да е Samung, като южнокорейската компания е продала 78.5 милиона модели от линията Galaxy, равняващи се на 14.1% пазарен дял. Плътно по петите я следва американската Apple с 54 милиона пласирани айфона. Китайският им конкурент Huawei отново е в челната тройка с 40.4 милиона продажби и 10.5% дял от световния пазар.

Данните за разпределението на операционните системи е интересно, въпреки че не се наблюдават сериозни промени спрямо по-ранни периоди. Android продължава да господства при 85.9% от решенията, докато iOS е инсталирана на 14.1%. Каталогът на Ardes.bg включва смартфони от всички споменати компании, включително най-новите им предложения, на които се дължи статистическият успех.

Loading Facebook Comments ...