Как да изберем компютър за дизайн

Всички би трябвало да избираме настолния си компютър или лаптопа преди всичко според неговите характеристики, като ги съобразяваме със задачите, за които ще ги използваме. Или поне би трябвало да постъпваме така, ако искаме да сме доволни. Практиката показва, че не винаги препоръките от приятели и колеги са подходящи за нашите потребности, просто защото ние би трябвало да знаем най-добре от всички от какво имаме нужда.

Машините за дизайнери трябва да отговарят на определени условия, като не е без значение в точно коя сфера ще работим и дали няма се „изхвърлим“ с покупката на нещо, което определено ще ни служи добре, но няма да използваме всичките му функции. Което, от своя страна, би направило инвестицията в някои екстри равносилно на излишно разточителство. Ето защо няма и не може да има универсални отговори, но няма проблем да дадем ценни насоки.

Важен ли е процесорът?

Да. За създаването и обработката на изображения, включително снимки, можете да разчитате на решения от линиите Core-i3 или Core-i5 на Intel или техните аналози сред новите Ryzen на AMD. В случай че ще се занимавате интензивно с рендериране на триизмерни графики и/или изготвянето и редактирането на видео, бихте могли да помислите и за по-скъпите Core-i7, които имат функция hyperthreading, позволяваща изчислението на повече едновременни операции.

Но като цяло златната среда са процесорите Core-i5. Те са значително по-добри от Core-i3 и по-достъпни от Core-i7. Няма да се възползвате от hyperthreading, понеже не разполагат с тази функция, но това просто означава, че някои продължителни изчисления ще отнемат малко повече време: части от секундата или секунди, ако говорим за компилирането на продължителни клипове с висока резолюция.

По-важно ли е количеството оперативна памет?

Тук отново отговорът е положителен. Независимо дали се занимавате само със статични изображения или и с клипове, препоръчително е компютърът да разполага с поне 8GB RAM. Това е така, защото спокойно ще можете да зареждате много файлове едновременно в програмите си, без да усещате затормозяване на машината. Не бива да забравяме, че, докато работим, често искаме да слушаме музика, да държим имейл клиента в готовност, да браузваме. Колкото повече е паметта, толкова по-плавен е мултитаскингът.

При по-тежки задачи и ако дизайнерската работа е тази, която носи основните ни приходи, можем да инвестираме в 16GB или дори в 32GB оперативна памет. Ако не сте на твърде ограничен бюджет и можете да отделите около 200 лв повече за двойно увеличение на препоръчаните 8GB, няма да съжалявате.

SSD или HDD – кой е по-удачният вариант?

Отговорът не е еднозначен. Всъщност бихме препоръчали комбинация от двата. Например операционната система и дизайнерският софтуер да се инсталират на твърдотелния диск (SSD), а да съхраняваме колекциите си от работни файлове и архивите на стандартен харддиск (HDD).

Защо? – По този начин получаваме бързина при зареждането и функционирането на програмите, без да амортизираме преждевременно SSD-то чрез почти непрекъснатото записване и изтриване на временните файлове за наченати проекти. Тези временни файлове се създават от самия софтуер и до голяма степен са извън нашия контрол.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Казаното дотук е валидно и за лаптопите
[/panel-header]
[panel-content]
Въпреки че пишем тази статия с мисъл основно за настолните компютри, насоките в най-голяма степен могат да се отнесат и към ноутбуците. Трябва да имате само предвид, че евентуален ъпгрейд на лаптопа може да бъде по-сложно, по-скъпо и дори невъзможно действие, в зависимост от компонента.
[/panel-content]
[/panel]

Периферните устройства

са условието, заради които можем да определим даден компютър като дизайнерски. Всичко казано по-горе важи и за други цели, поради които бихме избрали сходна машина. Например техническите характеристики на идеалната геймърска конфигурация са много подобни: процесор Core-i5 (тъй като hyperthreading не се използва в игрите), 8 GB RAM (тъй като засега твърде малко игри изискват 16GB) и съчетание на SSD и HDD (тъй като файловете на игрите са многобройни и с големи размери, а достъпните SSD-та са със сравнително ограничен капацитет).

Но, за разлика от геймърските решения, дизайнерските не се нуждаят от особена клавиатура, мишка и/или гейм контролер. Създателите на графично и видео съдържание би трябвало да търсят:

• Качествен монитор: Размерът му е препоръчително да не бъде под 24 инча (60 см диагонал), а разделителната способност – под Full HD (1920×1080 пиксела). Разбира се, бихте могли да вложите средства в дисплей с по-високите резолюции: Quad HD или 4K Ultra HD, но това си е ваше решение и зависи от бюджета ви.

Друга характеристика, която е добре да покрива търсеният монитор, е IPS панелът, гарантиращ отлично цветопредаване и максимални ъгли на видимост без загуба на контраст. Не са за подценяване и интерфейсите за свързаност, като Displayport, HDMI, DVI и т.н.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
При лаптопите
[/panel-header]
[panel-content]
Понеже преносимите компютри идват с вграден дисплей, съображенията за размера могат да бъдат само ваши. Но остава валидно казаното за минималната резолюция, както и това за качествата на панела. Отново препоръчваме IPS. Друг вариант е да свържете външен монитор.
[/panel-content]
[/panel]

• Графичен таблет: Това устройство е безценен помощник на художниците, които упражняват професията си в електронна среда. Предлага се в различни размери, може да разпознава много нива на натиск и като цяло ще ви донесе усещането, че рисувате и скицирате върху истинска хартия.

• Външен харддиск: Никой дизайнер, който уважава труда си, не би си позволил да изгуби работните си файлове и завършените проекти заради едно „непредвидено“ увреждане на основния диск. Техниката не е вечна и такива неща всъщност са лесно предвидими, а периодичното копиране на важните файлове върху външен и по-рядко натоварван носител е възможно най-разумното решение.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако сте още начинаещ и нямате изградени навици и предпочитания, експертите на Ardes.bg са готови да ви помогнат в избора на най-удачната компютърна конфигурация, съобразена с потребностите ви. Също — да посочат предимствата и недостатъците на двете най-често използвани операционни системи: Windows и MacOS. За добро или лошо, ако ще се занимавате със сериозна дизайнерска работа, Linux не е подходяща алтернатива.[/notification]

Loading Facebook Comments ...