Какво представляват криптовалутите?

Криптовалутите са дигитални пари, създадени на принципа на криптографията, откъдето идва и името им. Първата – и все още най-популярната – криптовалута е биткойн (Bitcoin), създаден още през 2009-та година от човек (или група от хора) под псевдонима Сатоши Накамото.

Твърди се, че идеята за децентрализирана дигитална валута, базирана на строги математически принципи и неподвластна на контрола на нито една централна банка, правителство или държава е била родена от последната голяма финансова криза, започнала през 2008-ма година.

Дали това е така или не е трудно да се докаже – обвития в мистерия Сатоши Накамото потъва в пълно мълчание около година след като официално обявява създаването на Bitcoin (BTC) и въпреки, че през годините няколко човека биват обявявани за негови създатели (включително и един случаен американец от японски произход, който е имал нещастието да носи същото име и за кратко време бива подлуден от медиите), самоличността му все още си остава загадка.

Технологията Blockchain

Технологията, на която се базира самия bitcoin се нарича Blockchain. Това е софтуер с отворен код, който всеки може да свали на компютъра си и да стартира и така неговия компютър става „възел” (node) в мрежата на Блокчейн.

Тъй като биткойн често бива наричан „дигиталното злато”, по аналогия със златото, създаването му се нарича „копаене” (mining), а хората, които са инсталирали въпросния софтуер на компютрите си – „миньори” (miners).

Процесът на копаене всъщност е решаването на сложни математически уравнения, като миньорите решили първи задачата получават за награда порцията дигитални пари, които биват създадени благодарение на тези изчисления.

Всяка една BTC транзакция бива записвана в т.нар. ledger или нещо като електронна счетоводна книга. Информацията се записва на блокове на всеки 10 минути и всеки нов блок се проверява (чрез изчисления ) и потвърждава от въпросните „миньори”. Всеки нов блок (block) се добавя към досегашния запис и така се образува една постоянно нарастваща верига (chain) от такива блокове – и оттам идва и името на технологията (Blockchain).

В самия софтуер са заложени и правилата, според които ще бъдат създадени точно 21 милиона биткойни – и нито един повече или по-малко – като така се гарантира ценността му, за разлика от фиатните пари, при които дадено правителство или централна банка може да печата още хартиени пари и така да контролира инфлацията и цената на самата валута.

През 2009-та, за всеки новосъздаден блок миньорите получават възнаграждение от 50 новосъздадени биткойна, като това количество намалява наполовина на всеки 4 години. В момента то е 12,5 ВТС. Миньорите получават също така и такси от потвърждаването на всяка една транзакция.

Други криптовалути

След Bitcoin се появяват и други криптовалути, като някои от тях са базирани на същия блокчейн, а други имат собствен blockchain. (Много рядко дори нямат блокчейн, какъвто е случаят с IOTA, например).

Най-общо, криптовалутите се делят на два вида – Bitcoin и…всички останали. Прието е останалите да се наричат с общото име Altcoins, тъй като те се явяват негова алтернатива. Най-популярните altcoins са Ethereum (ETH), Litecoin (LTE), Ripple (XPR), Dash, Monero и много други.

От своя страна, алткойните се делят условно на coins (монети) и tokens (тоукъни или жетони). Прието е да се определя дали една криптовалута е coin или token в зависимост от това дали е базирана на блокчейн или не, но – както казахме – има и някои изключения.

Към момента има създадени над 4500 различни крипто активи, но много от тях вече не се развиват и фактически са без всякакво приложение. От тях се търгуват малко над 1500 и актуалния им списък може да намерите тук.

Общности

Зад всяка една криптовалута стои някаква общност от доброволци (най-вече програмисти, но не само), която я развива и популяризира, а също и оптимизира и обновява софтуера, на който е базирана. Когато бива създадена нова версия на системата, която значително се различава от предишната, говорим за т.нар. soft fork или „леко отклонение” от първоначалната идея. Когато, обаче, в самата общност възникне съвсем радикална нова идея и общността се раздели на привърженици на новата идея и такива, които защитават оригиналните принципи, вече говорим за hard fork или сериозно отклонение. На практика се създава напълно нова криптовалута и тя бива наричана fork (разклонение) на оригиналната.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако се интересувате от криптовалути, експертите на Ardes.bg са готови да ви помогнат в избора на най-удачната компютърна конфигурация за копаене.[/notification]

 

Loading Facebook Comments ...