Решение на ЕС прави приложенията на Google платени за Европа

Антимонополните мерки на Европейския съюз, насочени към Google, много скоро ще направят платени приложенията на софтуерния гигант. Както е известно, операционната система на компанията — Android — е безплатна за крайните потребители, но производителите на мобилни устройства, като смартфони и таблети, досега бяха принудени да спазват лицензно споразумение. Една от клаузите на това споразумение беше, че те се задължават да предлагат устройствата си с предварително инсталирани приложения, като Google Docs, Gmail, YouTube и др.

След регулациите на ЕС тази практика ще се промени. Ако технологичните компании ще използват някоя от софтуерните разработки на Google в своите устройства, ще трябва да плащат лицензни такси за всяко приложение. Разбира се, тези такси в крайна сметка ще ги заплащат потребителите, купуващи смартфони и таблети, тъй като е почти сигурно, че стойността на таксите ще бъде калкулирана в крайните цени.

Тези такси обаче освобождават производителите на електроника от задължението непременно да инсталират някое от приложенията на Google. Ако искат, могат да инсталират предварително решения на съвсем други компании. По този начин Европейският съюз бори монопола на Google и дава право на производителите да интегрират софтуерни програми, които всеки производител намира за най-добри за своите клиенти. Също така, стига да пожелаят, биха могли да премахнат всякакви предварително инсталирани приложения.

Засега не е ясно как и дали тези промени ще се отразят на цените. Почти сигурно е, че крайните потребители няма да забележат разлика. Причината е, че производителите най-вероятно ще инсталират само практически задължителните приложения, като Gmail и YouTube, а други, като машинните преводачи и офис пакетите, ще се осигуряват от различни разработчици, с отворен код и/или безплатни. Вижте разнообразните модели сред смартфоните и таблетите в каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...