Какви характеристики и функции да търсим в геймърските монитори

Щом се заговори за монитори, геймърите са толкова придирчиви, колкото и професионалните дизайнери. Даже може би повече! И с право. Когато сме добри в една компютърна игра, но губим в престрелките и състезанията, понеже техниката ни изиграва лоша шега, това е разочароващо и дразнещо.

В настоящата статия ще разгледаме 5-те най-съществени насоки при избора на монитор, подходящ най-вече за игри и мултимедия.

1. Размер и тип на панела

Няма универсално правило относно размера. Изборът може да зависи от мястото на бюрото ви, от разстоянието между вас и екрана, от резолюцията… При диагонал до 24 инча спокойно можете да заложите на Full HD; до 27 инча — на Quad HD; от 29 инча нагоре — на 4K Ultra HD.

Що се отнася до типа на панела, универсално решение са IPS моделите. Те осигуряват отлично цветопредаване и максимално широки зрителни ъгли. Но това не означава, че не може да имате предвид и TN алтернативите. Просто трябва да подбирате внимателно предложенията, като е сигурно, че тези от геймърските серии ще ви свършат чудесна работа.

2. Full HD, Quad HD или 4K/Ultra HD?

Вече отметнахме препоръчителните резолюции според размера на екрана. Тук обаче въпросът изисква разглеждане от друг ъгъл. А основната ни отправна точка е мощта на видеокартата.

Ако сте със стара графична карта и не планирате скорошен ъпгрейд, може да се предположи, че машината ви ще се затрудни с бързото изчисляване на твърде много милиони пиксели в секунда (fps). Например — при 4К резолюцията всеки отделен кадър се състои от ~8 млн точки.

Затова при не особено мощна видеокарта е по-разумно да се спрете на Full HD монитор. Ако имате сериозна графична карта обаче, сертифицирана за Ultra HD мултимедия, тогава ще се радвате на сериозен фреймрейт и при 4К панелите.

3. G-Sync и FreeSync

Водещите производители на графични чипове са Nvidia и AMD. И двете компании имат технологии, разработени специално за геймърите, а задачата им е съвършено да синхронизират сигналите от графичната карта с изображенията на монитора. Преди всичко в реално време се контролира скоростта на опресняване на панела, за да няма закъсняване (лаг) в картината и визуални артефакти.

Въпреки сходните им цели двете технологии не са съвместими. Затова, ако видеокартата ви е на Nvidia, се нуждаете от монитор с G-Sync сертификат. Дисплеите, синхронизиращи се с карти на AMD, се маркират като FreeSync.

4. Важна ли е ергономията?

Краткият отговор е: Зависи колко често играете и с каква продължителност. Ако прекарвате дълги часове пред екрана, това може да навреди не само на очите ви, но и на костно-мускулната и нервната ви система.

Геймърските монитори се грижат за максималния комфорт и здравето ви, като дават редица опции за настройки: височината на стойката, наклона на панела и др. Такива модели обикновено се отличават и с милитаристичен или футуристичен дизайн, за да се вписват с обичайната геймърска периферия.

5. Какво още трябва да търсим

Ще споменем три „екстри“, които всъщност са донякъде задължителни, когато говорим за истински геймърски монитор:

Честота на опресняването. Тя се измерва в милисекунди („ms“ или „мс“). За вашите нужди е задължително да бъде под 5 мс.

Херцовете (Hz). С тях се измерва т. нар. рефреш рейт, свързан с опресняването на картината и имащ отношение към кадрите в секунда (fps), подавани от видеокартата. Ако искате да играете най-безпроблемно на високоскоростни заглавия при 120 fps, ще ви трябва и монитор, който поддържа поне 120Hz. На пазара се намират и модели със 144Hz, 165Hz, 200Hz и 240Hz.

Филтър за синя светлина. Ограничава изморяващите, а в дългосрочен план и увреждащи зрението ви излъчвания в синия спектър на LED подсветката.

Разгледайте селекцията с висококачествени монитори, подходящи за гейминг, в онлайн каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...