Avast твърди, че вирусът Rietspoof идва през Skype и Facebook

Създателите на популярния антивирусен пакет Avast предупредиха, че през последните седмици е отчетен бум на заразяванията със зловредния софтуер Rietspoof. Той успява да се замаскира като най-обикновен файл с разширение .LNK и да за заобиколи програмите за сигурност. Най-неприятното е, че след като се самоинсталира, позволява инсталацията и на по-опасни кодове, които могат да модифицират или заличат цялата информация на компютъра.

Събраните данни са категорични, че Rietspoof успява да проникне машините на потребителите по много начини, но два от тях се открояват. Единият е през приложението Messenger на Facebook, а другият е посредством Skype на Microsoft. По тази причина е препоръчително да сме изключително внимателни кой опитва да общува с нас и какви файлове опитва да ни изпрати.

Освен бдителност, е повече от препоръчително да имате винаги най-актуалната версия на операционната система. Също — обновена антивирусна програма. Вижте предложенията на Ardes.bg, а при необходимост непременно се допитайте и до нашите консултанти.

Loading Facebook Comments ...