IDC: Huawei догонва Samsung и бляскаво бъдеще за Android

Тази седмица IDC обяви статистиките си относно пазара за смартфони в EMEA — регион, в който папада Европа. Понеже България е част от тази пазарна общност, винаги е интересно да узнаем кои са водещите производители и какви са тенденциите за следващите няколко години. Данните, които бяха изнесени в актуалния доклад, обхващат последното тримесечие на 2018 г.

Лидер сред разработчиците и доставчиците на умни телефони в Европа за поредна година е Samsung с 27.7 милиона устройства. Huawei не просто удържат второто място в класацията, а със своите 20.9 млн. единици отбелязват ръст от близо 74%. Съответно и пазарният им дял вече е 21.2%, като гони и все повече скъсява дистанцията до 28-те процента на Samsung.

Последни в челната тройка са Apple, които губят пазарен дял в полза на Huawei и бележат отрицателен ръст от -14.8%. Последните две имена в списъка с петте водещи бранда са Transsion и Xiaomi, като ръстът на Xiaomi е впечатляващ колкото този на Huawei.

Традиционно IDC комбинират доклада си и с прогноза, която този път е акцентира върху операционните системи. Техните експерти вярват, че до края на годината ще бъдат доставени над 308 млн. смартфони с Android, които заедно ще съставляват пазарен дял от 57.5%. Процентите през 2023 година обаче се очаква да се повишат до 63.4%.

Положителен ръст, макар и доста по-скромен, е прогнозиран и за iOS. До изтичането на 2019 г. айфоните ще съставляват около 9.2% от всички устройства. А през 2023-а те ще са 9.6%.

Умните телефони на европейските и световните лидери са неизменна част от продуктовия каталог на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...