Kirin — основно оръжие в битката за независимост на Huawei

Вторият в света най-голям производител на смартфони е Huawei. Китайската компания използва компоненти, разработени от самата нея, но се налага да разчита и на външни доставчици. Собствените им чипсети се наричат Kirin, а алтернативите им се осигуряват от Qualcomm и MediaTek.

Покрай многобройните си проблеми, свързани с търговските войни на САЩ, Huawei опитва да постигне възможно най-голяма независимост от други компании. По тази причина още до края на 2019 година над 40% от новите умни телефони с тази марка ще работят с Kirin. Процесорите на Qualcomm и MediaTek ще доставят останалите 60-ина процента.

От следващата година нататък процентното съотношение на Kirin с чуждите модели непрекъснато ще нараства. Знае се, че Huawei приоритетно ще опитат да намалят зависимостта си от Qualcomm в полза на MediaTek. Външните доставчици обаче преговарят с клиента си, опитвайки да го убедят в лоялност и че може да разчита на тях.

Дори само последното разкрива, че Huawei е сериозен фактор в бранша. Въпреки усилията да бъде ограничено от някои страни, влиянието си остава много силно. Това е напълно естествено, когато бизнесът на Huawei носи дивиденти и за трети страни.

Ardes.bg предлага смартфони на тази и останалите водещи компании в този технологичен сегмент.

Loading Facebook Comments ...