HTC ще пусне смартфон с 5G и „облачен“ VR

Имаше продължителен период в историята на смартфоните, когато HTC беше производител с реноме и успехи, сравними с тези на днешните властелини Samsung, Huawei и Apple. Жестоката конкуренция в технологичния свят отслаби позициите на тайванската компания, която просто не успя да се адаптира към ежегодните иновации. Това доведе до финансовите ѝ проблеми, а те — до по-ограничена възможност да навакса.

В последно време HTC прави сериозни опити да излезе от кризата, като преди всичко внимателно проучва пазара и търси своята ниша в него. Дарън Чен, президент на компанията, е стигнал до извода, че на много пазари се търсят главно смартфони от среден клас. Най-интересни за потребителите обаче са моделите, които имат и премиум екстри.

Какво да очакваме от HTC, като знаем това?

Те ще опитат да заемат по-стабилно място именно в сегмента на умните телефони от среден ценови клас. Финансовите постъпления на компанията за август тази година бележат ръст от 67%, което е ясна индикация, че стратегията им вече работи. Но големите им завоевания предстоят.

На първо място HTC ще се възползват от опита си в технологията за виртуална реалност (VR). Те имат специални VR хедсетове с вградени дисплеи, но тенденциите са други — да се ползват дисплеите на смартфоните, а шлемовете да служат само за стабилизирането им върху главата на потребителя. Ето защо такава разработка ще бъде сред приоритетните.

Качествената картина на виртуалната реалност изисква сериозна изчислителна мощ на централния процесор и графичния ускорител. При смартфоните от среден клас това е трудно постижимо. Но това не важи за идеята на HTC да използва „облачни“ (cloud) суперкомпютри за изчисленията, а телефоните да служат предимно като терминали — като приемници и устройства за навигация.

Защо им е нужно 5G

Флагманите сред следващите смартфони на HTC — както от високия, така и от средния клас — неизбежно ще бъдат 5G-сертифицирани. По-напред, защото по-бързият мобилен интернет е големият коз на конкурентите им. Но и защото качеството на VR услугите, базирани на „облачни“ услуги, ще зависят от него.

Това ще се случи от 2020 година нататък. И сега обаче компанията работи в тази област, като вече пусна рутера HTC 5G Hub. Освен VR приложенията, от 5G ще могат да се възползват и смартфоните от линията Exodus One, разработени за ентусиастите, „копаещи“ криптовалути.

Очаквайте и изненади!

Никоя компания, опитваща да отхапе от пазарния дял на конкурентите си, не би обявила отрано патентите и най-важните си разработки. Особено такива като HTC, които са в сложна позиция — излизащи от затрудненията и засвидетелстващи стъпки в правилната посока. Несъмнено ще ни изненадат на пресконференциите си покрай предстоящи премиери.

А дотогава почитателите на технологиите могат да разгледат вече наличните предложения в този сегмент. В каталога на Ardes.bg ще намерите смартфони на всички водещи и наваксващи производители. При това на цени, съобразени с индивидуалния бюджет.

Loading Facebook Comments ...