Android 11: Идва ли краят на личните карти и шофьорските книжки?

Google и Qualcomm разработват система за идентификация през смартфони, която би могла да обезсмисли физическите документи за самоличност. Тя ще се въведе със следващите процесори на Qualcomm, които вероятно ще дебютират почти по едно и също време или поне в една и съща година с Android 11 — новата операционна система на Google. Самата система се нарича Android Identity Credential API.

Намеренията привидно са прости и идеалистични. Целта е потребителите да получат средство за бърза и удобна идентификация. Теоретично тя би могла да направи паспортите и шофьорските книжки излишни, и то в най-скоро време…

Реалността обаче е по-различна

Qualcomm заявиха готовност да интегрират Android Identity Credential API още в Snapdragon 865, но Google не са готови със софтуерния пакет. Неповторимото ID, уникално за всеки потребител, ще се съхранява в самите смартфони, което повдига много въпроси за сигурността на личните данни. Могат да възникнат неприятности не само при евентуална физическа кражба на устройството, но и заради лека-полека отстранявания, но още валиден проблем на Android с протоколите за пренос на данни в интернет.

Съществува и юридическа страна на въпроса, която не може да се реши нито от Google, нито от Qualcomm. Тя евентуално ще бъде бюрократично и продължително обсъждана от законодателите на всяка държава. Дали такава система за идентификация ще бъде приета за законна и валидна, ще зависи от отделните страни по света.

Дори идеята на Google и Qualcomm да стане одобрена алтернатива в дадена държава, засега изобщо не е ясно дали ще можем

да пътуваме извън граница само със смартфоните си,

както днес пътуваме в ЕС само с лична карта.

Всъщност отговорът е предизвестен — ако смелата идея зад Android Identity Credential API се осъществи някога с пълен размах, няма да е скоро. Но като че ли решението на двата технологични гиганта проправят път на тази тенденция. Като че ли успехът или неуспехът ще зависи от системите за сигурност, които ще обезпечават самата система за идентификация.

Несъмнено идеята е интересна и ще намери приложение. По начало то ще бъде ограничено, подобно на чекирането през телефона за полети или купуването на електронни билети за кино с QR код. За по-широка употреба на Android Identity Credential API е твърде рано да се говори.

Ardes.bg е доверен търговски партньор на повечето световни производители на умни телефони, използващи технологии на Google и Qualcomm. Понастоящем много от най-интересните продукти на тези компании могат да се закупят с предпразнично намаление.

Loading Facebook Comments ...