Виртуални бутони ще направят смартфоните на 2020 г. още по-водоустойчиви

Повечето върхови смартфони на водещите производители от години са водоустойчиви. Те покриват определени стандарти, но защитата им срещу разливане на течности и потапяне за определено време под вода, е донякъде ограничена. Това се дължи на редица фактори, един от които са физическите бутони.

Такива бутони са онези за увеличаването и намаляването на звука, както и този за включване или изключване на устройството. Стартъп компанията UltraSense си е поставила за цел да ги направи сензорни, без да се губи удобството на потребителя и надеждността на управлението. Това ще се осъществи чрез

новата технология TouchPoint

Тя ще бъде представена и демонстрирана през януари на предстоящото международно експо CES 2020 в Лос Анджелис. Но още сега са известни някои данни. Технологията разчита на миниатюрен чип с размери 1.4 × 2.4 мм и дебелина от 0.5 мм, който ще улавя „безшумни звукови вълни“ от дадена област и ще ги преобразува в сигнали.

Казано практично, отново можете да „натискате“ (реално само ще докосвате) мястото, на което традиционно са стояли физическите бутони. Това докосване генерира звукови трептения, които не се чуват от човека, но ще се разпознават от TouchPoint. На този етап не е ясно как системата ще разпознава умишлените от неволните докосвания, тъй като удобството на физическите бутони е, че не всеки допир до тях активира команда.

Чипът не изисква физически контакт с пръстите на потребителя,

затова ще може да се разполага в корпуса на телефона. Съответно самият корпус ще може да се херметизира още по-надеждно и по този начин да се повиши водо- и прахоустойчивостта. Нещо повече — изобретението на UltraSense ще струва колкото изработката на физическите бутони, така че замяната на старата технология с новата няма да оскъпи производството на смартфони, нито ще бърка по-дълбоко в джоба на потребителите.

UltraSense се хвалят, че „петте най-големи производители“ вече проучват технологията им. Някои от тях били готови да я вградят във флагманите сред моделите си, очаквани от втората половина на 2020 година нататък. Към TouchPoint са проявили интерес и компании, занимаващи се с бяла техника и автомобилостроене.

Вижте най-добрите умни телефони в каталога на Ardes.bg, много от които са част от коледно-новогодишните ни празнични оферти!

Loading Facebook Comments ...