Ако имате Lenovo ThinkPad с USB-C портове, актуализирайте софтуера си

Lenovo препоръчват за всички собственици на лаптопи от ThinkPad да актуализират компютрите си с два нови патча, разпространени тези дни. Единият от тях е за фърмуера, а другият — за USB контролера. Причината е, че 38 модела от тази продуктова линия, които са били произведени от 2017 г. насам, имат дефектиращи USB-Type C интерфейси.

Подробности за същността на дефекта не са изнесени. Според независими специалисти, проблемът не е хардуерен и Lenovo нямат вина за него. За източник на потенциалните неволи се сочи софтуер на Intel, използван от производителите на ноутбуци.

Нещо повече — експертите са на мнение, че дефектиращите USB-C портове, освен при стандартните ThinkPad, се откриват и в по-новите модели от линиите

Yoga, Carbon и T-Series

Добрата новина е, че патчовете на Lenovo отстраняват несъвършенствата в кода на Intel. Ако потребителите обаче не качат „кръпката“, рискуват да останат без USB портове, които отказват да работят нормално средно между 6 и 12 месеца. Дефектите дават отражение и на други функции.

Сред тях са: невъзможност на лаптопа да открие докинг станция, блокиране на изходящия сигнал през HDMI порта, батерията вече не може да се зарежда и др. Понякога операционната система може да даде съобщение за грешка.

Важно е в какъв ред ще инсталирате патчовете

И двете софтуерни актуализации се разпространяват през програмата за ъпдейти Lenovo Vantage. Ако не се появяват като предложения за инсталиране, свалете ги ръчно през сайта на производителя, в раздела за техническа поддръжка (Support). Препоръчва се по-напред да инсталирате обновения драйвер за контролера, а след това — фърмуера.

Lenovo са убедени, че ъпдейтите ще решат проблема. В случай че описаните симптоми останат и след актуализациите, компанията препоръчва лаптопа да се занесе в оторизиран сервиз. Компютрите на водещия световен производител в Ardes.bg имат отлична гаранционна и извънгаранционна поддръжка именно в най-добрите сервизи.

Loading Facebook Comments ...