Apple изоставят Intel в полза на процесори ARM за някои бъдещи лаптопи?

Информацията, че Intel може да се откажат от Intel и да използват чипове на ARM, не е сензационна. Всъщност тя е от години. Според популярния анализатор Минг-Чи Куо обаче, тези планове най-после са започнали да се придвижват напред.

Той твърди, че първите ултрабуци MacBook, които ще бъдат с Apple-брандирани процесори, може да се появят през следващите 12-18 месеца. Чиповете най-вероятно ще бъдат 5-нанометрови и ще станат значителна част от портфолиото на компанията от 2021 година нататък. Лаптопите от линията MacBook Air, които сега използват сравнително бавни двуядрени процесори Intel, може би ще бъдат първите, преминали към платформа ARM.

Имат ли от какво да се притесняват Intel?

И да, и не — смята Минг-Чи Куо. Той изтъква, че компютрите MacBook използват процесори на Intel от 2005 година. Повечето програми на Apple са писани за архитектурата x86 и промените нямат да бъдат бързи или лесни.

Ето защо може да се допусне, че повечето лаптопи на компанията ще продължат да използват мощни чипове на Intel, а преминаването към ARM процесори ще засегне само по-евтините модели. Дори това не е сигурно, въпреки че идва като информация от доказал се експерт, тъй като се тиражират и непотвърдени данни, че Apple може да заложи на решения от AMD.

Ardes.bg е IT компания, която вече 25 години предлага маркови и асемблирани компютри на българския пазар. Лаптопите на водещите производители също са сред най-важните в нашия продуктов каталог, като се радват на безупречна гаранционна и сервизна поддръжка. Ако се затруднявате в избор на модел, доверете се на опита на нашите консултанти.

Loading Facebook Comments ...