Ще върнат ли европейските власти сменяемите батерии за смартфони?

Водещите производители на смартфони от няколко години лишават потребителите от възможността да сменят батериите. Тази практика обикновено се обяснява с дизайна на устройствата и се сочи като начин да бъдат направени по-тънки и с безрамкови дисплеи. По данни на GizChina, на тези компании може да им се наложи да търсят други начини да постигат такива резултати.

Причината е, че Европейският съюз скоро щял да разглежда нова регулация, в която невъзможността за смяна на батерията е смятана за атака срещу потребителските права. Замяната на амортизирана батерия с нова би позволила по-продължително използване на устройството. Това щяло да ограничи и увеличаващия се обем на технологичните отпадъци, срещу които ЕС отдавна води решителна битка.

Какви ще са последствията от една такава регулация?

Ако европейските власти задължат производителите на умни телефони да позволяват лесна смяна на батерията, това вероятно ще се отрази на дизайна на всички следващи модели. И то в глобален мащаб. Почти нищожна е вероятността световните брандове да предлагат по-дебели модели само в Европа.

Неотдавна писахме и за регулацията, която задължава да се уеднакви стандартът при зарядните устройства. Например всички компании да изберат USB-C, което не е проблем за повечето от тях, с изключение на Apple. Ако новата регулация за батериите бъде приета, практически ще засегне всеки производител на умни телефони.

Ardes.bg е доверен партньор на водещите брандове в потребителската електроника и предлага най-добрите съвременни смартфони, таблети и лаптопи.

Loading Facebook Comments ...