10 полезни продукта за перфектния домашен офис

Домашният офис, известен у нас и с чуждицата „хоум офис“, е нещо, което отдавна занимава работодателите. Някои от тях се възползват от международния опит и позволяват на служителите си да работят от къщи — стига те да спазват сроковете и да се запазва качеството на продукта. Други обаче нямат доверие на персонала си или изхождат от предразсъдъка, че работникът няма да бъде контролиран, ще се разсейва и продуктивността му ще се понижи.

Но текущите събития, които извеждат заглавия, че „светът е под блокада“, както и призиви за „социална изолация“, поставят ребром въпроса за домашния офис. Събирането на много хора на едно място е не просто непрепоръчително, но в много държави стана и забранено. А бизнесите в IT сферата, ако искат да оцелеят от мерките срещу инфекциозни заболявания, трябва хем да продължат дейността си, хем да не погазват извънредните мерки и закони.

Домашният офис е идеален за тази цел

Проблемът е, че някои работодатели и служители се оказват неподготвени за такава ситуация. Макар вече да са узрели за такава идея или поне клонят към нея, не са подготвени да я осъществят. Всеки бизнес е специфичен и изисква конкретен набор от техника, за да може човек да работи у дома.

Ще се опитаме да дадем няколко универсални насоки. Те ще бъдат за оборудването на „хоум офиса“. Подбрахме 10 от най-важните устройства, като няма как да не започнем с:

1. Настолен компютър

Той е просто задължителен за определени IT занимания, освен ако не разполагате с мощен и скъп лаптоп. Това важи с особена сила за архитектите, специалистите по дизайн и предпечат, някои рекламни агенти и мн. др. Какви точно да бъдат характеристиките му, ще зависи от спецификата на службата.

Стационарните компютри, които имат стабилна кабелна връзка с интернет, са по-удачно решение (в сравнение с ноутбуците) и при VPN. Под това се разбира възможността дистанционно да влизате от къщи в служебния си компютър в офиса. За тази цел даже не ви е необходима мощна машина, тъй като просто ще я ползвате като терминал.

2. Лаптоп

Програмистите, журналистите, маркетинговите специалисти и още много професионалисти едва ли ще държат на настолен компютър. И лаптопите биха им свършили работа — както в служебния, така и в домашния офис. По тази причина някои работодатели отдавна са се отказали от десктопите и са осигурили преносими компютри на служителите си, за да могат да работят с тях навсякъде.

3. Монитор с висока резолюция

Той е неизбежен при настолните компютри. Макар лаптопите да имат вграден дисплей, ако ще ги използвате продължително или за специфична работа, можете да помислите за външен монитор. Така ще си осигурите по-добра ергономия на тялото и ще се предпазите от увреждане на зрението.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ardes.bg препоръчва монитори с диагонал над 24 инча и резолюция, не по-ниска от Full HD 1080p.[/notification]

4. Удобен стол

Като става дума за ергономия, тя не се постига само с технологични средства, като използването на монитори, пълноразмерни клавиатури и мишки с добре замислен дизайн. Не трябва да се подценяват столовете, на които седим. Те могат да бъдат специални офис столове, а ако използвате компютрите и за забавления, геймърските модели са универсални.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Бягството от офиса и (само)изолацията у дома заради едно инфекциозно заболяване не решават проблема с непоправимите увреждания на костната система и хроничните болки в мускулите заради използване на неудобни столове.[/notification]

5. Мощен рутер

Домашният офис в извънредно положение ни заставя да мислим за по-качествена връзка с мрежата. Децата в домакинството не ходят на училище и се обучават дистанционно — на тях също им трябва стабилен интернет. А какво остава, ако в семейството има и втори човек с домашен офис…

Решението срещу неприятните последици от принципа „100 маймуни на един клон“ е надежден рутер с технологии за усилване на сигнала за избрани точки от помещенията и приоретизация на натоварването.

Още 5 полезни продукти

Мултифункционалните устройства (МФУ). Ако работата ви е свързана с отпечатване, сканиране или копиране на документи, ще се наложи да правите това и в условията на домашен офис.

• Слушалки с микрофон. Още сега все повече бизнеси отменят пътуванията си и командировките, като правят конферентни връзки с партньорите си от страната и чужбина.

• Уеб камера. Особено необходима в случаите, когато всички други в конферентната видео връзка се виждат. Едва ли бихте искали само вашето представителство да е… „безлично“.

• Външен харддиск. Когато служебната информация е разпиляна на различни компютри, което е почти неизбежно при домашния офис, едва ли бихте искали да се изгуби нещо ценно. Правете редовен бекъп на работните документи на външни носители.

• UPS. Вижте ползите от такова устройство, което отдавна не е разточителен лукс.

Всички описани продукти се предлагат от Ardes.bg и могат да се поръчат от онлайн магазина на нормални и дори промоционални цени. Физическите ни магазини работят при повишени хигиенни мерки за сигурност.

Loading Facebook Comments ...