Apple инвестира милиони в собствени MicroLED дисплеи?

Изданието AndroidPit разпространи непотвърдената информация, че Apple ще вложат около 330 милиона щатски долара в създаването на нов завод. Неговата основна продукция ще бъдат дисплеи с технологията MicroLED. Те ще се използват за компютрите и смартфоните на компанията.

Понастоящем MicroLED дисплеите се разглеждат като обещаващи, но имат твърде скромно комерсиално приложение. Подобно на технологията OLED, субпикселите излъчват собствена светлина. Много сходни са и контрастните съотношения.

Разликата между OLED и MicroLED екраните е, че последните не използват материали на въглеродна основа, а синтетични съединения. Премахването на органичните компоненти предполага значително удължен експлоатационен период. Освен това се елиминира проблемът с „прегарянето на пикселите“ в течение на годините.

Инвестицията на Apple отива при AU Optronic и Epistar,

които имат богат опит в разработката светодиоди и различни видове дисплеи. Ангажирането на тези обиграни компании предполага, че ще бъде съкратен иначе продължителният срок преди стартирането на серийно производство. А масовото задействане на фабричните мощности е условие за бързото постигане на приемлива крайна цена за продуктите.

Към днешна дата водеща позиция при MicroLED дисплеите има южнокорейската компания Samsung. Изглежда, че Apple са с амбиции да оспорят лидерството или поне да „отхапят“ голяма част от пазарния дял на конкурента си. Най-добрите преносими устройства и на двата технологични гиганта са част от продуктовия каталог на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...