Kак да се защитим от WannaCrypt и други програми за изнудване

Отдавна приключиха времената, когато някои престъпници открадваха вещ или отвличаха някого, след което искаха откуп чрез думи, изрязани от вестниците. Целият живот и бизнес на съвременният човек е в компютъра или смартфона му. Изнудвачите днес действат именно чрез тези устройства.

Най-показателният пример се случи съвсем наскоро: Рансъмуерът (софтуер за изнудване) WannaCrypt — известен още като Wanna Cry или Wcrypt — зарази машини в 200 страни по света. Засегнати бяха и частни лица, и държавни учреждения, и бизнеси — от най-малките до най-големите.

Как действа такъв зловреден софтуер:

● криптира (кодира) файловете ви, след което не можете да ги използвате;

● възпрепятства достъпа ви до операционната система;

● блокира определени програми, обикновено такива, които са ви най-необходими.

След тези действия се появява съобщение, че трябва да заплатите конкретна сума, при това в срок и по непроследими пътища, ако искате да си върнете достъпа до файловете. В случая на WannaCrypt се искаха $300, но други престъпници могат да ви изнудват за $500 и значително по-крупни средства.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Важно уточнение
[/panel-header]
[panel-content]
Дори да заплатите искания откуп няма абсолютно никаква гаранция, че достъпът ви до криптираните файлове и блокираните програми ще бъде възстановен.
[/panel-content]
[/panel]

Как да се предпазите

Способите, които са едновременно най-популярни и най-ефективни, са:

1. Минете на по-нова операционна система

Не всяка версия на Windows е крайно уязвима от рансъмуер. Особено податливи на проблеми от такова естество са:

Windows 8, Windows XP, Windows Server 2003

По-малко вероятно е да станете поредната жертва, ако използвате:

● Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista

● Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016

Вижте и други преимущества от смяната на остарелите компютри в офиса и използването на легални ОС.

2. Не пропускайте актуализациите на избраната ОС

Поддръжката на операционните системи е дългогодишна, но не и вечна. Microsoft разпространи ъпдейт срещу WannaCrypt, предназначен за твърде старата Windows XP, само защото този вирус успя да влезе в новините като глобален проблем.

Всякаква друга поддръжка обаче е гарантирана само за по-съвременните издания на Windows. За да сте защитени, се налага или да ги качвате ръчно, при това редовно, или да включите опцията за автоматични актуализации.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Потребителските права
[/panel-header]
[panel-content]
При някои обстоятелства от решаващо значение може да бъде това, дали потребителят, който работи с даден компютър, разполага с администраторски или ограничени права. Ако администраторските права са само за системния администратор, а служителят няма право да инсталира програми, вероятността от заразяване с опасен софтуер ще спадне драстично.
[/panel-content]
[/panel]

3. Винаги активна антивирусна програма

Поставяме антивирусните решения чак на трето място, защото действително обновяването на операционната система е приоритетно. Така е, защото новите ОС идват с редица вградени защити. От друга страна, най-ефективните антивирусни (AV) пакети, разработени от външни компании, са оптимизирани и регулярно поддържани само за актуалните Windows.

Не всеки AV софтуер е надежден срещу рансъмуер. Действително ви е нужен „пакет“, който наблюдава в реално време не само вече наличните файлове, но и онези, които постъпват през електронната поща и браузъра.

4. Пазете се от кукичките в писмата

Електронната поща е същинска арена за киберпрестъпления. Чрез заблуждаваща кореспонденция да пострадате от изнудвачески софтуер, но и да откраднат достъпа ви до социалните мрежи, в които рекламирате бизнеса си, и дори да откраднат паролите ви за интернет банкиране.

При никакви обстоятелства не трябва да отваряте прикачени файлове, ако не сте напълно убедени, че идват от надежден източник. Измамниците редовно разпращат „кукичките“ си под фалшиви имена — Google, PayPal и др. Но, ако си създадете навик да проверявате имената на реалните имейл адреси, ще установите, че те не отговарят на домейните и сървърите, с които работят големите компании.

5. Правете редовен бекъп на файловете си

И да заразят компютъра ви с рансъмуер или вирус, това няма да бъде толкова драматично, ако разполагате с актуални версии на файловете си и на други носители (HDD и/или NAS). Можете да съхранявате техни копия на външни дискове и/или в надеждни облачни услуги, като Google Drive, Dropbox и специалните за бизнеса.

Нещо повече — препоръчително е периодично да правите бекъп на целия дял от диска, включващ операционната система. В такъв случай, дори да ви изнудват с рансъмуер, просто форматирате (изтривате изцяло) болната система и я възстановявате за броени минути.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако не сте сигурни дали сте защитени, обърнете се към Ardes.bg — ние винаги ще намерим правилното за вас решение.[/notification]

Още статии по темата, които ще ви бъдат полезни:

Дошло ли е времето за пълна или частична смяна на компютрите в офиса?

Какво губим от използването на стари компютри в офиса?

Защо е разумно да заложите на легален софтуер

Защо е важно да работите с добра компютърна техника в офиса

Как да ускорим старите компютри в офиса?

 

Loading Facebook Comments ...