Експерти: Бизнес компютрите са два пъти по-сигурни от потребителските

Експерти по информационни технологии и решения за сигурност, работещи за канадската компания OpenText, разгласиха свой нов доклад. От него става ясно, че потребителските компютри, предназначени за дома, за лични нужни или за цялото семейство, са до два пъти по-уязвими, в сравнение с тези за бизнеса. Основните причини са остарелите операционни системи и ненадеждните системи за защита.

Изтъква се, че операционната система Windows 7, макар от 14 януари да е с прекратена поддръжка от Microsoft, продължава да се използва от поне 20% потребители. За тази устойчивост на старата ОС могат да се посочат много причини, сред които:

• специфични програми, които нямат версии за Windows 10;

• Google увериха потребителите, че ще поддържат Windows 7 поне до месец юли 2021 г.;

• практически всички разработчици на антивирусен софтуер се ангажират с поддръжка на продуктите си за Windows 7 през следващите две години.

Специалистите на OpenText обаче са на мнение, че:

Старата ОС вече може и трябва да се разглежда в ситуацията на Windows XP

след края на неговата поддръжка. Както е известно, тази операционна система през последните години стана особено интересна за злонамерени хакери. Много частни лица и бизнеси пострадаха от изнудвачески софтуер и изтичане на лична или фирмена информация.

Друга причина потребителските настолни компютри и лаптопи да са в повишен риск е в самото обстоятелство, че им липсват софтуерни и хардуерни защити, каквито фабрично се интегрират в бизнес моделите. Отделно се отбелязва и недостатъчната информираност на частните потребители по отношение на т. нар. „фишинг“ (измами чрез електронни писма) и зловредните приложения, разпространявани в социалните мрежи.

Докладът на OpenText се нарича 2020 Webroot Threat Report и в общи линии покрива всички опорни точки, които сме писали още преди години в нашия блог.

Вижте например статиите ни:

7 причини частните потребители да изберат бизнес лаптоп

Бизнес или потребителски лаптоп — прилики и разлики

Защо е разумно да заложите на легален софтуер

Ardes.bg е специализирана IT компания с над 25-годишен опит и представителство в различни градове на страната. Най-големите ни магазини са в София и Варна. Освен че предлагаме сериозни потребителски и бизнес компютри, нашите експерти могат да ви съдействат в изграждането на защитена работна среда, включваща най-добрите хардуерни и софтуерни системи за вашия малък, среден или голям бизнес.

Loading Facebook Comments ...