Как да удължите живота на вашето SSD, ако имате и традиционен харддиск

Твърдотелните дискове, наричани по-често SSD, се вграждат във все повече лаптопи и настолни компютри. В резултат на това много потребители успяха да се убедят от личен опит в огромните им преимущества пред традиционните харддискове (HDD). Те са тихи, изключително бързи при запис и четене на данни, устойчиви са на сътресения и вибрации, и работят надеждно при високи температури.

Но при всичките си достойнства SSD-тата имат „ахилесова пета“. Флаш паметите позволяват определен брой (цикли) на изтриване и запис на нова информация. Износването им зависи според технологията, използвана от производителя, и понякога — от ценовия клас.

Какво да направите за по-дългия живот на всяко SSD?

Ако трябва постоянно да мислите колко документи записвате или изтривате на диска, ще помрачите удоволствието си от използването на едно такова модерно устройство, чиято цел е именно да повиши комфорта ви. За щастие, не е нужно да променяте потребителските си навици. Достатъчно е да направите еднократни настройки на някои програми.

По-долу ще посочим елементарни промени на софтуера, който ежедневно кешира множество файлове. Кеширането е полезна функция. Но точно тя е свързана с почти непрекъснато записване на нови файлове и изтриването на стари – което съкращава живота на всяко SSD.

Препоръките ни са за лаптопи и настолни компютри, при които има и втори диск. Той трябва да бъде HDD, тоест традиционен. Идеята е кеширането да се пренасочи към неговата памет.

Браузъри

Всеки браузър ежедневно може да записва десетки хиляди файлове с различен размер. Те се изтриват след края на всяка сесия, а при следващото сърфиране в интернет се записват хиляди нови. Това е нещо, което износва SSD-то и може да се избегне, като папката за кеша се настрои ръчно да бъде на HDD.

Как става това? – Всеки браузър го позволява, но опцията рядко е директно достъпна от менютата на програмата. На този сайт ще намерите инструкции за популярните Chrome и Firefox.

Spotify

Преди пет години хитовата програма за стрийминг на музика и подкастове се нареди сред най-вредните за SSD-тата. Причината е, че по онова време тя не беше оптимизирана. За един ден можеше да кешира гигабайти информация, което беше смъртоносно за този тип дискове.

Оттогава бяха направени значителни подобрения в софтуера. Spotify взе предвид слабите места на SSD технологията и се съобразява с тях. И все пак, ако сте запален меломан и имате втори диск, е препоръчително да преместите папката за временно съхранявани файлове.

В десктоп версията на Spotify отидете на Settings. Скролнете до най-долната част на опциите, където ще видите бутон Show Advanced Settings. Натискането му ще разкрие допълнителни възможности, включително тази да изберете ръчно папка за кешираните файлове на избран от вас диск.

Торент клиенти

Ако теглите големи файлове с торент програми и имате втори диск, имайте предвид, че по подразбиране те вероятно се изтеглят по-напред на SSD-то и после автоматично се преместват в друга папка. Можете да проверите дали случаят при вас е такъв. И евентуално направете ръчни настройки, при които материалите се свалят директно в предпочитаната папка.

Подобно на браузърите, и тук настройките варират от програма до програма. Например тези на популярния софтуер µTorrent са достъпни в менюто Options > Preferences. Там ръчно задайте избора си в Location of Downloaded Files.

Ardes.bg предлага многобройни лаптопи и настолни компютри с твърдотелни дискове. В следващи публикации ще ви ориентираме и за други начини, по които да извлечете максимума от своето SSD. А също и какво трябва да знаете за тях, за да ги поддържате в добро здраве.

За начало, вижте тази нашия статия, засягаща удължаването на живота на диска чрез Over Provisioning.

Loading Facebook Comments ...