Nvidia търси още влияние в технологичния бизнес с покупката на ARM

Nvidia определено тежи на мястото си като водещ производител на видеокарти. Точно преди две седмици писахме, че цената на компанията вече е по-висока от тази на Intel. Но целите на тайванския производител са много по-високи.

Беше потвърдено, че Nvidia искат да придобият ARM — един от най-значимите разработчици на процесори — от настоящия собственик SoftBank. Ако това се случи, тайванците ще станат играчи и в други технологични сегменти, в които сега хегемонията се дели между Qualcomm, Intel и AMD. Вероятността от сделката е висока, тъй като настоящият собственик на ARM — милиардерът Масайоши Сон, управляващ SoftBank – иска да продаде този бизнес.

ARM е собственост на SoftBank от 2016 г.

Тогава компанията беше купена за 32 милиарда щатски долара. И по онова време, и до днес това е една от най-значимите сделки за такава внушителна сума. Архитектури на ARM се използват от водещите производители на процесори, като Intel и AMD.

Причината SoftBank да желае продажбата на компанията едва четири години след нейното придобиване е в тазгодишната пандемия. Тя вече оказва негативно влияние върху техния бизнес. Отразява се и на приходите им.

По всичко личи, че Nvidia са избрали особено подходящ момент да поискат ARM. Ще следим развитието на тази история. Графичните ускорители на Nvidia и AMD, както и най-новите процесори, се предлагат от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...