Huawei търси политическа подкрепа срещу покупката на ARM от Nvidia

През юли тази година писахме, че Nvidia иска да придобие ARM — един от най-значимите разработчици на процесори. Ако това се случи, тайванската компания, която познаваме основно като производител на видеокарти, ще стане играч и при чиповете за смартфони и компютри. Други лидери в този сегмент са Qualcomm, Intel и AMD.

Сделката между Nvidia и ARM е една от най-големите в индустрията. Тя е в напреднал етап на преговори и предстои нейното финализиране и оценяване от регулаторните органи. Тайванците са готови да дадат 40 милиарда щатски долара, за да купят реномирания британски дизайнер на чипове.

Huawei обаче опитва да саботира сделката или да наложи и свои условия

Подкрепено и от други китайски компании, ръководството на Huawei лобира през местния регулатор сделката да бъде прекратена. Алтернативно, в договора между Nvidia и ARM трябвало да бъде добавен изричен текст, според който китайските производители да имат достъп до чиповете на британските разработчици. По всичко личи, че тези компании се притесняват, че сделката ще се използва в търговските войни на САЩ/Великобритания и Китай.

Освен това Китай и Тайван от седмици са в тежка политическа криза. Китай не признава независимостта на островната държава и опитва да осуети нейните сделки с Америка за доставки на оръжие. Експерти са на мнение, че напрежението между Китай и Тайван няма да премине в открита война, но са единодушни, че се очаква продължително „опъване на нерви“.

На този етап е трудно да се прогнозира дали лобизмът на Huawei ще успее да промени сделката между Nvidia и ARM. Но сложните политически отношения между Китай и англо-американския свят, както и ескалиращите противоречия между Китай и Тайван, със сигурност са аргумент в полза на исканията от Huawei. Ще продължаваме да следим ситуацията.

Ardes.bg предлага смартфоните на всички водещи производители и процесори като самостоятелни компоненти или в готови лаптопи и настолни компютри.

Loading Facebook Comments ...