Nvidia заяви подновен интерес да прави видеокартите за криптовалута

Добивът на криптовалути разчита на изчислителната мощ при видеокартите. През последния месец цената на биткойн достигна рекордни нива. А от доста време насам безброй потребители са затворени у дома си и биха желали да използват компютрите си за осигуряване на повече доходи.

На фона на тази обстановка изявлението на Колет Крес, финансовия мениджър на Nvidia, че компанията може да възобнови видеокартите за добив на криптовалути, изглежда съвсем уместно. На този етап няма взето решение в полза на специалната продуктова линия. Но интересът на Крес и нейния екип беше деклариран на годишната конференция на JP Morgan, така че е нещо повече от празни приказки.

Тя е цитирана да казва:

„[В Nvidia] нямаме данни до каква степен търсенето на потребителите за GeForce RTX 30 се дължи на майнинга. Тоест нямаме причина да смятаме, че днес това [добивът на криптовалута] е значителна част в полза на нашия бизнес. Смятаме, че сериозното търсене е за гейминг решения и то е по-голямо, отколкото сме способни да отговорим с предлагане.“

С други думи, акцент в работата на Nvidia ще останат мощните видеокарти, предназначени за геймърските компютри. Но създаването на специалните модели за „майнинг“ (копане на биткойни) изобщо не би попречило на основния им бизнес. Дори напротив, това би им позволило да оползотворят дори „дефектните“ бройки при производството.

Как?

Специалните видеокарти за майнинг не се нуждаят от изходи за свързване с монитор. Това позволява да бъдат с по-достъпна цена. Те могат да имат и някои дефектни компоненти, например тези за текстурите в графиката на игрите. Защото за добив на криптовалути е важно да работи само процесорът за изчисленията.

Предвид това възниква въпросът: защо Nvidia все пак се колебаят? По думите на Колет Крес, компанията не е склонна да взима прибързани решения, защото цената на биткойн може да е „раздут балон“, който скоро да се спука. След това интересът към криптовалутата отново щял да намалее и съответно всички инвестиции за разработката и производството на специалните видеокарти щели да генерират загуба.

В портфолиото на Ardes.bg ще намерите най-добрите видеокарти на Nvidia и AMD, подходящи както за гейминг, така и за майнинг.

Loading Facebook Comments ...