Wi-Fi 7 ще предложи революционен скок в мрежовите скорости

MediaTek направиха демонстрация на безжичната технология Wi-Fi 7, като целта беше тест дали се достигат най-високите скорости в стандарта IEEE 802.11be. Опитите на тайванската компания се оказаха впечатляващи. Wi-Fi 7 ще предложи до 2.4 пъти по-бърза безжична връзка, в сравнение с Wi-Fi 6.

Изданието Digital Trends отбелязва, че увеличението на скоростта е постигнато при запазен брой антени. Поддържат се 320 MHz канали и технологията QAM (Quadrature Amplitude Modulation), а резултатът е скорости над 30 Gbps и дори над 40 Gbps. За сравнение, при Wi-Fi 6 не могат да се очакват над 9.6 Gbps, а таванът на Wi-Fi 5 са 3.5Gbps. Digital Trends напомня още, че тези безжични скорости са практически еднакви с 40-те Gbps при жичния стандарт Thunderbolt 3.

Потребителите ще трябва да почакат за Wi-Fi 7 до 2024 г.

Въпреки успешните тестове и демонстрации, първите устройства с новата безжична технология ще могат да се очакват не по-рано от 2023 г. Масовото навлизане чрез достъпни и масови смартфони и лаптопи е реалистично от 2024-а нататък. Wi-Fi 7 ще може да се използва във всички познати спектри от 2.4 GHz през 5 GHz до 6 GHz.

Приложението на ултрабързия безжичен интернет ще бъде във всички области, за които можем да се сетим. Сред тях са по-добри облачни услуги, безпроблемен гейминг, стрийминг дори на 8К резолюция… MediaTek демонстрираха и технологията MLO (Multi-Link Operation), която в комбинация с Wi-Fi 7 обещава безжичният пренос на данни дори при смущения да бъде без прекъсване.

Най-новите рутери и други устройства, поддържащи актуалните Wi-Fi стандарти, са част от богатото продуктово портфолио на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...