Как се свързва принтер с телефон?

В днешното забързано ежедневие смартфоните са най-разпространените електронни устройства и повечето хора разчитат на тях за работа и забавление. С напредването на технологиите, личните телефони могат да се свързват към други устройства в мрежата. Благодарение на това, смартфоните могат да се сдвоят и с принтер.

Процесът между двете устройства е безжичен за разлика от връзката между компютър или цифров носител и печатащата техника. Много от съвременните модели принтери поддържат печат на документи от телефон посредством локална Wi-Fi мрежа. 

Основните стъпки при сдвояването са:

  • свързване на смартфона към мрежата;
  • свързване на печатащото устройство към мрежата;
  • приключване на търсенето за устройства за сдвояване;
  • поискване за връзка от смартфона;
  • изчакване на потвърждение за синхронизация;
  • при успешна синхронизация, печат ще се извърши чрез приложение, инсталирано на смартфона.

За да се осъществи връзката, печатащото устройство, първо, трябва да бъде налично в локалната мрежа. Съвременните модели, които поддържат Wi-Fi връзка, стават видими директно от контролния панел на самото устройството. Достъп до главните настройки на машината ще позволи достигането на настройките за Wi-Fi, откъдето да се избира мрежата и се въвежда информацията за успешно свързване. Ако печатащото устройство е свързано с мрежата, автоматично ще се извърши печат на тестов документ, съдържащ информация.

Ако в окомплектоването към печатащото устройство се съдържа Ethernet кабел, значи че то може да се свърже директно към рутера, след което задължително се извършва обобщен печат на начините за свързване с принтера.

При липсата на интернет настройки, машината може да се сдвои с компютър и след инсталирането на необходимите системни драйвери, да бъде споделена чрез в локалната интернет мрежата. 

Възможно е и връзката на някой модели принтери с телефон посредством NFC (Wireless Direct) технологията за предаване на данни. При този тип връзка е нужно включването на NFC функцията на двете устройства, а трансферът на данни и възможността за печат ще бъдат възможни след допир на телефона до NFC маркировката, която е върху печатащото устройство.

Връзка от Android

Свързаният към интернет принтер може да бъде достъпен от телефона чрез инсталирането на апликация, предоставена от производителя. Ако съответстващото приложение не е налично в Play Store, то такова ще може да се намери на уебсайта на производителя. След инсталирането на софтуера, процесът по свързване е практически завършен. Сдвояването между устройствата ще бъде ръководено от приложението и ще позволи печатането на файлове от телефона.

Връзка с Google Cloud Print

Google Cloud Print е услуга за отдалечен печат, която позволява свързването на телефон с принтери, свързани към мрежата директно или чрез компютър. Свързването на приложението към Wi-Fi печатащо устройство става чрез достъп до конкретен уебсайт за конфигурация. Предоставянето на адреса на печатащо устройство трябва да предложи допълнителни инструкции за по-нататъшното развитие на процеса по свързване.

Ако печатащото устройство е свързано чрез компютър, то конфигурацията трябва да премине през Google Chrome. Апликацията ще позволи добавянето на допълнителни устройства, които да получат свързаност с Google профил. Процесът по добавяне ще бъде ръководен от софтуера. В този случай телефонът трябва да има апликация за достъп до Google Cloud Print.

Връзка от iPhone

Връзката с iPhone е още по-лесна от тази с Android. Приложението AirPrint е интегрирано в операционна система на смартфона и предлага свързване с печатащо устройство чрез Wi-Fi в същата мрежа. Отпечатването на документи и изображения става директно от менюто на файловете.

Алтернативно, iPhone също може да използва Google Cloud Print.

Връзка чрез USB кабел

Съществуват така наречените OTG кабели, които служат като адаптер между смартфона и печатащата техника. Този метод за пренос на информация изисква допълнителното инсталиране на мобилна апликация като PrinterShare, която предлага широк набор от драйвери за всевъзможни марки и модели. Апликацията автоматично разпознава печатащото устройство и снабдява системата с подходящите настройки за връзка. Програмата позволява възпроизвеждане на хартиен носител дори на SMS съобщения, но изисква платен лиценз за използване извън промоционалния срок за безплатна употреба. Връзката чрез USB кабел не е за предпочитане, защото не всички смартфони я поддържат. Много OTG кабели имат стар интерфейс, а модерните мобилни устройства не разполагат с остарели портове. 

Нов или стар принтер?

Ако наличният принтер не разполага с Wi-Fi или Ethernet адаптер, а свързването чрез компютъра е твърде трудоемко и изисква набавянето на допълнителни кабели, решението е покупката на съвременно устройство.

Повечето нови модели са лазерни, могат да печатат двустранно, но мастилено-струйните принтери също предлагат различни възможности за работа с много копия. Според индивидуалните нужди, черно-белите модели са идеални за печат на документи, докато цветните предлагат възможността за печат и на изображения. В нашия онлайн магазин Ardes.bg ще намерите различните модели на цени, които варират, а наличието на Wi-Fi съвместимост няма да ограничи възможността за избор между марки и производителност.

Ако животът е обвързан с непрестанни пътувания – дали за работа, или за забавление, мобилните принтери са идеален спътник. Те са малки и самостоятелни машинки, които могат да печатат изображения на хартия с по-малък размер от стандартното. Могат да се сдвоят със смартфон или таблет през Wi-Fi или Bluetooth. Имат издръжлива батерия, но използват специални консумативи, различни от стандартните. Ако допълните разходи не са проблем, то удобството по време на път може да бъде на първо място.

Loading Facebook Comments ...