Ardes.bg подкрепи провеждането на Регионален технологичен форум „Инженери в действие“ – Варна

На 28 и 29 октомври се проведе първият Регионален технологичен форум „Инженери в действие“ в рамките на Втория варненски фестивал на науката. Ardes.bg подкрепи провеждането на събитието, в което се включиха стотици любители на роботиката и технологиите от Източна и Североизточна България.

С авторски разработки на роботи и прототипни решения се представиха над тридесет участници от Бяла (Русенско), Шумен, Бургас и Варна – представители на специализирани гимназии, средни училища, университети, школи и клубове.

Специално признание заслужи Клуб „Роботи – Бяла”, който от години работи усърдно за развитието на образователната роботика в България.

Форумът даде гласност на труда и напредъка на учители и ученици в сферата на технологичното образование и срещна обществото с тях. Участниците се впуснаха активно в технологичната си подготовка.

Регионалният технологичен форум се провежда под формата на състезание за ученици и студенти до 25-годишна възраст. Бяха представени роботи в направления: следване на линия, преминаване по трасе с препятствия, прототипни разработки и надпревара по 3D моделиране.

В 3D конкурса младежите работиха по концептуално решение за роборъка (грипер) с поне две степени на свобода и начин за измерване на натиска при захващане на обект. Авторите на най-реализируемите, приложими и креативни проекти от категория “3D моделиране” спечелиха първите места и бяха наградени с 3D принтери.

Отличен за цялостно решение в старша възраст бе студентът от Техническия университет във Варна Ивайло Колев.

Приза за най-креативно решение в младша възраст заслужи ученикът от варненската Математическа гимназия Ярослав Басков. В категориите „Следване на линия Micro:bit“ и „Прототипни решения“ победител е Станислав Живков от клуб „Роботи“ – Бяла.

В свободния стил “Трасе с препятствия” спечели Николай Вачев от Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Благовест Сендов“ във Варна. В проектното прототипиране в младша възраст най-добре се представиха учениците от Средно училище „Панайот Волов“ в Шумен, а в старша – клуб „Роботи ТУ“ към Техническия университет във Варна. Клубът „Механо 1“ от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ в Бургас получи награда за инженерна отдаденост – негови представители се представиха на високо ниво във всички категории.

Ardes.bg продължава да подкрепя инициативи свързани с развитието и обучението на младите таланти на България.

Loading Facebook Comments ...