Безжичен рутер вкъщи – как да го разположим?

wireless-router

В предишната статия говорихме по темата как да изберем рутер, който е подходящ за нас. След като сме избрали рутер, следва да го разположим правилно. Вижте как.

Място на рутера и проблеми с покритието.

При избора на подходящо място за вашата нова придобивка, най-важният проблем, който трябва да решите, е този с осигуряването на достатъчно добър сигнал (покритие) до всички стаи/клиенти. Също така, трябва да си дадете сметка, че до рутера ще трябва да достигат:

  • – захранване 220 волта – огледайте се за контакт или удължител
  • – лан кабела на доставчика
  • – ако има вързан клиент жично, лан кабел от него

По въпроса с безжичния сигнал, ще ви кажа, че неформално класическият G стандарт се нарича „технологията на 3-те стени“, което значи, че през 3 стени от рутера в повечето случаи ще имате сериозни проблеми с връзката (да не кажа че я имате нет, я нямате).

Вероятно в рекламата на рутера ще прочетете, че осигурява покритие на 400 метра или нещо такова. Това е вярно само на открито, при пряка видимост между двете устройства, т.е. без дървета, коли, сгради помежду им. Повечето от вас ще използват своят рутер на закрито – в апартамент, офис или къща. Затова ще се спра по-подробно на проблемите при тези случаи.

а) Диаграма на излъчване

Всяка антена излъчва най-силно в определена посока. Антенката, която ще намерите в кутията на вашият рутер, има форма на цилиндрична „пръчка“. Тя излъчва сигнал на 360 градуса около надлъжната си ос, но не и около напречната – обикновено по тази ос ширината на „снопът“ е около 60 или 45 градуса и по-малко.

Какво означава това на практика? Ако живеете на 1 етаж – това няма значение. Но ако сте в къща, на място на етаж нагоре/надолу под рутера може да имате силно влошен сигнал. Нека го обясня нагледно.

Какво можете да направите по въпроса? Ако погледнете по-внимателно, ще видите, че антенката на рутера може да се върти и пречупва в две равнини. Завъртете я така, че да имате приличен сигнал и на двата етажа.

Също така искам да обърна внимание на един по-специфичен случай – ако вашият рутер има мимо технология (повечето нови рутери с 2 и 3 антени). В този случай погледнете инструкцията на рутера за най-оптималното разположение на антените една спрямо друга. Вероятно правилното разположение е или „разперени“ при хоризонтален монтаж, или т-образно – всяка перпендикулярна на съседната, при вертикален монтаж.

б) Антени

Тук само ще отбележа наличието на различни видове антени. Различни по:

  • – големина и „мощност“
  • – форма и насоченост на диаграмата
  • – цена
  • – приложение
  • – конектори за връзка с рутера и преходници

За домашни условия ви препоръчвам да се придържате към omnidirectional антените като фабричната. Силно насочените антени излъчват силен сигнал, но само в тесен сноп и за това са подходящи за връзка между две сгради, но не и за апартамент (ще се свързвате от съседния блок, но не и от съседната стая). Най-многото, което евентуално можете да си позволите, са панелни(пач, плоски) антени, ако са разположени в единия край на обекта.

Антената, която идва с 90% от рутерите на пазара днес, е 2dBi. Част от по-луксозните модели, например геймърските такива, са с 4 или 5dBi антени. Купуването на такава антенка също ще подобри сигнала ви. Вървят около 15-20 лева. При купуване на антена, внимавайте накрайникът (конекторът) да е същия (мъжко<->женско) като на рутера, защото има няколко стандарта. Ако купувате по интернет, погледнете в книжката на рутера дали е със стандартния SMA конектор и после питайте за този на антената.

в) Стени и прегради

Най-големият проблем пред избирането на подходящо място за безжичния рутер е наличието и броя на преградите между клиентите и рутера. Само през 3-4 стени може изцяло да загубите сигнал, дори и реалното разстояние между устройствата да е едва 5-10 метра. Като правило опитайте се да разположите рутера в средна част на жилищната площ. Така клиентите във всички стаи ще са на равни разстояния от рутера (и зад равен брой стени). Ако апартаментът/къщата са големи, може да се наложи да използвате рипийтъри.

От значение е както материала, от които са направени стените, така и структурата и дебелината им. Дебелият бетон, многото арматура, тухлите четворки са враговете на безжичния сигнал.

Най-грубо казано, представете си, че радиовълните се движат по права линия. Всичко останало е отразен сигнал и върху него и качествата му трудно можете да имате контрол. Отразеният сигнал понякога ще помага, а понякога ще пречи. Ако 2-те безжични устройства „се виждат“, т.е. между тях няма прегради, значи имате късмет и може да не четете следващите редове. Ако това не е така, както е в 99% от случаите, прекарайте мислена линия между двете и вижте през какво минава тази линия. Освен вече споменатите стени, голям проблем са и големите метални обекти – врати и др. Дървените конструкции като например гардероби и дървени врати приблизително може да приравните като ефект на половин стена. Също така, ако стените не са перпендикулярни на тази мислена линия, а под ъгъл, то те ще пречат доста повече.

г) Интерференции

Радиовълните, които излъчват вашият рутер и безжични клиенти, са с честота около 2,4 гигахерца. От физиката знаем, че всяко друго устройство, работещо с близка честота, при определена мощност на излъчването си може да повлияе на безжичната комуникация и дори да я направи невъзможна.

На практика тук проблемните електроуреди са два – микровълновите фурни и базовите станции на някои модели безжични телефони, бейбифони и др. За последните не трябва да се притеснявате особено, защото продаващите се у нас и предназначени за Европа DECT телефони работят на 1900 МHz. Просто се уверете в това, преди да си купите такъв апарат.

И в двата случая единственото решение е да се опитате да отдалечите максимално рутера от другите уреди (на метри!).

Не поставяйте рутера и върху монитор/телевизор с катодно-лъчева тръба (не-LCD) или пък до колона на стереоуредба.

д) Интерференции от други рутери

След като сте се справили с разместването на другите електроуреди във вашият дом и сте решили въпроса с преградите, остава още един източник на проблеми – съседите и техните рутери.

Честотната лента, отделена на безжичните мрежи, е разделена на няколко канала, и можете да изберете канал, на който да работи вашата мрежа (не е нужно да се задава изрично на клиентите, може само на рутера). В голяма част от случаите ви препоръчвам да не пипате тази настройка – съвременните рутери автоматично търсят най-слабо „населеният“ канал при стартиране и използват него.

В определени случаи, ако наоколо има твърде много безжични мрежи и всички канали са „пренаселени“, това може да пречи на вашата мрежа да работи нормално – от съседите ще идват твърде много смущения.

е) Качество и сила на сигнала

Ако използвате вградената функционалност за свързване с безжични мрежи на Уиндоус, то след успешно свързване до часовника ще се появи статус-икона. При щракването й се появява прозорец с данни за мрежата, включително сила на сигнала. За съжаление качеството на този сигнал не е отбелязано. Понякога се получава така, че връзка с „2 чертички“ е по-добра от връзка с „5 чертички сигнал“.

Ако с вашия адаптер има специален софтуер за свързване с безжични мрежи, то е възможно да имате индикатор за качество. Можете да използвате и Netstumbler в повечето случаи.

Най-лесният и сигурен начин за проверка на безжичната мрежа си остава тестът за скорост на файлов трансфер. Колкото по-висока и постоянна е скоростта и колкото по-рядко има разкачвания, толкова по-добра е връзката ви, ако ще и само на 2 чертички да е. За да елиминирате факторът интернет, ви препоръчвам да опитате трансфер между 2 от компютрите зад рутера (ако имате повече от един ).

И накрая още нещо, на което бих искал да обърна внимание. Вградените wi-fi адаптери на всички съвременни лаптопи имат настройка за управление на енергопотреблението. В почти всички случаи, когато сте свързани с ел.мрежата, картата работи на максимална мощност. Когато обаче работите на батерия, тя автоматично се превключва в „спестяващ“ режим и чувствителността й и мощността падат. Ето защо е добре да намерите тази настройка и да изключите пестенето на ток – едва ли е по-добре батерията да изкарва не 2,5 а 3 часа, но през това време нета непрекъснато да се разкача и бави. Ако вашия лаптоп няма специална програма за целта, отворете Device manager и влезте в Properties-Advanced на вашата безжична карта – настройката е там. Може да се нарича Power Management, Performance, Energy saver или нещо подобно.

ж) Охлаждане

След отклонението към клиентските компютри се връщам отново към вашия рутер.

Не подценявайте това, че докато работи интензивно, той се нагрява. Колко точно – това зависи от качеството му. Ако пари – това никак не е добре, да не говорим че е и пожароопасно. Ако рутера ви прегрее, ще започнете да имате проблеми с интернета, а накрая машинката ви може съвсем да спре да работи или да се рестартира сама. Най елементарното, което можете да направите е, да използвате гумените крачета от кутията на рутера и да ги монтирате, ако вече не са прикрепени. Това ще осигури достъп на въздух и от долната страна на рутера. Също така не го затискайте с други предмети и се уверете, че вентилационните му отвори не са запушени от нищо.

з) „Облъчване“ от рутера

Няма как да не се спра и на разпространената напоследък радиофобия на някои хора. Не искам да влизам в подробности и да ви заливам с формули и цитати от учебници, но няма от какво да се притеснявате, освен ако не седите върху рутера непрекъснато. Поставете рутера на поне 30 см от себе си за презастраховка и спете спокойно. В къщата ви има далеч по-вредни електроуреди, бъдете сигурни. Един 3Г мобилен телефон е далеч по-вреден.

Източник: http://forum.spectrumnet.bg/showthread.php?t=380

С това изчерпахме темата за избор на рутер – очаквайте следващата статия – Как да свържем рутера?

Loading Facebook Comments ...