Историята на компютърния гигант Asus

asus-historyAsusTek Computer Inc е компания, основана през 1990  година в Тайван, а днес има свои клонове в огромен брой държави по целия свят. Корпорацията е специализирана в производството на преносими компютри, монитори, охладителни системи, сървъри и т.н.

С течение на годините от малка и никому неизвестна фирма, се превръща в днешната гигантска високотехнологична корпорация. Как е успяла да достигне нивото, което е днес?

Името на компанията има доста интересен произход, от думата Pegasus (Пегас) – крилат кон от гръцката митология, символ на вдъхновение за творчество и наука. Използвани са последните четири букви от думата, изписана на латински език.

Тайванската компания AsusTek Computer Inc. е един от лидерите производители на иновативни и функционални лаптопи, с красив и елегантен дизайн. Те са едни от първенците, които имат най-голямо влияние  в насърчаването на съвременните технологии и по-специално –  в областта на компютрите и лаптопите.

От 1997 година компанията започва да произвежда лаптопи Asus и оттогава досега моделите реализирани от фирмата се търсят особено много от потребителите. Различните модели имат разнообразие от новаторски технологии, модификации и големи възможности за модернизация. Asus е един от световноизвестните производители, които диктуват модата при този тип устройства и често изненадват почитателите си с редица нововъведения.

През годините AsusTek Computer Inc значително се променя и преживява редица метаморфози, за да се превърне в огромна международна корпорация, която владее значителен дял от технологичния пазар в целия свят. В офисите й, разпръснати на различните континенти, работят над 40 хил. души. Благодарение на големите си производствени бази в Тайван и Китай, както и търговски екипи по света, Asus  успешно популяризира своите съвременни достижения на всички пазари в глобален мащаб.

Началото на фирмата, определено не е било никак лесно. Първият си значителен успех постига след 1990 г., когато се специализира в производството на дънни платки. Постепенно става най-големият производител на тези продукти и печели редица награди.

Чак през 1997 година на пазара излиза първият лаптоп, дело на Asus . На следващата година се случват две значими събития – компанията влиза в топ 100 на най-успешните ИТ компании на списание Business Week и компютрите на Asus се използват в 600–дневна мисия на космическата станция „Мир“.

През 2006 година вниманието на обществеността, отново е насочено към тайванската корпорация. Създава се серия от високотехнологични геймърски лаптопи, които се разпространяват под името „Републиката на геймърите“. През 2006 година започва сътрудничество с Lamborghini, за да развие серията си преносими компютри VX.

2007 година е повратна в развитието не само за фирмата, но и изобщо за ИТ индустрията. През юни ASUS изкарва на пазара първия нетбук в света – един напълно нов клас устройства, наречени  Eee PC, чиято абревиатура означава  „Easy to learn, Easy to work, Easy to play“.

А сега, нека погледнем какво се случва с компанията през годините, след встъпването й в 21 век.

  • Септември 2005 ASUS пуска на пазара първата PhysX ускорителна карта.
  • Януари 2006 Компанията обявява, че обединява сили с Lamborghini за усъвършенстването на лаптопите от VX сериите.
  • Март 2006 Компанията става един от производителите на първите модели Microsoft Origami, заедно с Samsung и  Founder Technology.
  • Юни 2007 На изложението COMPUTEX в Тайпе е представен новаторският нетбук Eee PC
  • Октомври 2007 На пазара в Обединеното кралство започва да се разпространява PDA, смартфон изработен от ASUS .
  • Януари 2008 ASUS официално се разделя на три по-малки компании: ASUSTeK, Pegatron и  Unihan.
  • Август 2008 В онлайн пространството изтича информация за N10.
  • Декември 2010 ASUS  изкарва наяве най-тънкия ноутбук ASUS U36, работещ с Intel процесор.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...