Как започва всичко – компанията DELL

dell-history

Невероятното приключение на една от най-успешните световни компютърни компании DELL, започва през 1984 година в Остин, Тексас, благодарение на основателят й Майкъл Дел, по това време все още студент в Тексаския университет. На следващата година на пазара е пуснат първият разработен лаптоп на компанията, носещ името Turbo, на стойност близо 800 долара. Този продукт бележи едно велико начало и налагането на световния пазар на една млада компания.

Днес, нейното седалище е изместено в Раунд Рок, Тексас, а за компанията работят повече от 103 хил. души по целия свят, които разработват и усъвършенстват моделите компютри на международния гигант.

Невероятният успех, който DELL постига скоро след създаването си се дължи на страстта и отдадеността на специалистите, които работят във фирмата и вечният стремеж към развитие и прогрес.

Първоначално компанията се е стремяла към произвеждането на персонални компютърни системи, които да са IBM съвместими. Те били произведени сглобени или на части, като по този начин хората можели да си конструират лаптоп по техен вкус и предпочитания.

Само през първата година от създаването си компанията има доход от 73 млн. долара, което несъмнено е забележителна печалба.

Първият лаптоп на фирмата прави своя дебют през 1991 година, а през 1993 година  DELL става една от Топ 5 компютърни компании в целия свят. Малко по-късно отварят и своя онлайн магазин, който мигновено се изпълва с поръчки на модели лаптопи.

През 2002 година компанията разширява своята продуктова линия, която включва вече телевизори, аудио плеъри, принтери и др.

Стъпвайки малко напред във времето, през 2003 година DELL изкарва наяве своите първи модели принтери, предназначени, както за обикновените, така и за бизнес потребителите. Днес корпорацията  продължава да се развива със стремглави темпове и да произвежда модели, които се превръщат в тотални хитове на пазара: Latitude (бизнес–ориентирани лаптопи), Inspiron (бюджетни декстопи и преносими компютри) Alienware (високо-производителни геймърски лаптопи), Studio, Studio XPS и т.н.

Малко история по дати:

  • 1989 5 години след създаването си, компанията изкарва наяве своя първи ноутбук, наречен 316LT.
  • 1991 Фирмата произвежда своя първи модел преносим компютър с цветен дисплей, който е показан на изложението за компютри Spring Comdex в Лас Вегас. Цената, за която се продавал била $4,500.
  • 1994 Dell произвеждат литиево–йонната батерия. Новото изобретение чупи всякакви рекорди за издръжливост на живота на батерията.
  • 2000 Dell представят първото си устройство с вграден Wi-Fi.
  • 2006 Компанията добавя технологията Blu-ray Disc към своите нови модели ноутбуци.

 

Интересни факти:

  • Батериите на лаптопите Dell са едни от най-добрите – зареждат се бързо и са издръжливи
  • Компанията осъществява бизнес с всяка от 100–те компании Fortune – в тази класация влизат лидерите на американската икономика.
  • Dell е предпочитаният доставчик на настолни компютри и преносими лаптопи на малките предприятия в САЩ.
  • Вече повече от 10 години Dell е най-търсеният снабдител за малкия и големия бизнес в САЩ
  • 10 най-големи компании в САЩ използват компютрите на Dell
  • 5-те най-големи банкови институции предпочитат да работят с Dell
  • Компанията заема 33–то място в класацията Fortune 500.
  • Топ 5 на най-големите Интернет компании в света разчитат на Dell

Лаптопите произведени от компанията са едни от най-търсените в света, заради тяхната лесна преносимост, разнообразие от функции и приложения, и отлична производителност. Стремежът към постоянно усъвършенстване превръща фирмата в това, което е днес и я извежда на върха, където се очаква да бъде още много дълго време.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...