Още няколко трика за търсене в Google

more-tricks-about-google

Мислите си, че знаете всичко за най-мощната онлайн търсачка в света Google? Е, сега ще ви представим няколко любопитни фактa, които повечето от вас със сигурност не са чували досега. Ще ви разкрием някои хитринки и тайни за по-ефективно и качествено търсене в Google, както и неща, които можете да правите много по-лесно и бързо чрез търсачката, отколкото по стандартния начин.


Добавяне на  синоними при търсенето

Можете да добавите синоними на всяка една дума в търсенето чрез добавянето на знака ~ преди самата дума. Например, ако търсите информация за Asus ~notebook ще ви се появяват множество резултати за ноутбуци, лаптопи, компютри и т.н.

Превод на думи на друг език

За да преведете дума директно в Google, просто напишете : ”translate:word to:language” в лентата за търсене. Примерно: „translate:hello to:French”. Има много сайтове, които могат да го направят безплатно, но с търсачката е далеч по-лесно.

Получаване на определения

За да получите определение на дадена дума просто напишете: “Определение: думата в полето за търсене“, като например „Определение: лаптоп“. Това е лесно и бързо решение, за да откриете какво означава дадена дума.

Задайте по-конкретно търсене

Ако се нуждаете от даден вид информация, бъдете по-конкретни в търсенето. Да речем, искате да научите кога е основана фирмата Toshiba. В такъв случай написвате следния текст: “Toshiba е основана през“. За да направите максимално добър подбор на информацията, която ще ви излезе и да бъде по- систематизирана, този начин на търсене определено ще ви свърши работа.

Опитайте търсене като “Компанията ASUS е създадена през *“ и  търсещата машина ще запълни мястото, където сте поставили звездичката.

Изхвърлете думи  от търсенето

Дори когато сте приключили с търсенето, продължават да ви излизат излишни резултати? Това е сякаш да търсиш нещо за „Барак Обама“, а в същото време да се появяват цял тон препратки към Хаваи или „Без удостоверение за раждане“. За щастие има как да се отървете от изразите, които не искате да се виждат. Просто поставете “-“ до всяка дума, която искате да бъде изхвърлена от търсенето.

Търсене на сходни сайтове

Имате любим сайт и искате да намерите други подобни на него? Въведете: “related: адреса на сайта“ и търсачката ще генерира множество подобни сайтове. Да речем “related:www.ardes.bg”.

Търсене на местно ниво

Един от най-добрите и в крайна сметка малко познати начини за търсене е чрез local.google.com. Искате да разберете къде има кафе с безплатен WiFi,  примерно в Прага или Будапеща? Отидете на този адрес, задайте местоположението и търсете.

Получи актуална прогноза за времето

Напишете  “<Град> прогноза” и Google ще ви изкара текущото състояние на времето в желаното населено място.

Справка

Ако искате да направите историческа справка, редно е да добавите дата или година. Примерно, интересувате се от писателите, които са творили през 19 век. В такъв случай, въвеждате „писатели 19 век“. Ако искате търсенето да е още по-задълбочено и да се отнася само за определен град или държава, пишете „писатели 19 век България (или Германия/Прага/София и т.н.)“.

Задайте въпрос

Понякога най-лесният начин да получите отговор е просто, като зададете въпрос. Искате да знаете кога е основана компютърната компания HP?  Тогава попитайте „Кога е създадена компанията HP?“ и търсачката със сигурност ще ви даде верния отговор.

Надяваме се, че сме били полезни. Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

 

Loading Facebook Comments ...