Блогване за начинаещи

Блогване за начинаещиБлогването е чудесен начин да споделяте своята гледна точка по произволен брой теми, да споделяте своите идеали и интереси, да публикувате новини, съвети, рецепти, наръчници и каквото още си помислите. Доста хора създават свой блог не само, за да споделят мисли, интереси и неща, които ги вълнуват, но и за направата на професионално портфолио.

Блогът  може да е на най-различна тематика. Например в блога на Ардес, ние публикуваме интересни истории, практични съвети, ревюта и любопитни материали от света на модерните технологии.

Сигурно, поне веднъж ви е минала през главата мисълта какво може да направи един блог за вас? По-добрият въпрос обаче в случая е какво не може да направи блогът за вас.

Ако сте амбициозен писател и искате да дадете глас на своята работа, това никога не е било по-лесно от сега. Блогът е страхотно място, което ще даде, летящ старт на кариерата ви, показвайки проекти, върху които сте работили напоследък или можете да качите ваше видео или професионални снимки, които да разкриват на бъдещите работодатели способностите и таланта ви.

Много хора вписват свои блогове, за да споделят с останалия свят интересни случки от живота си, незабравими преживявания и емоции, мнения, статии. А ако са дизайнери, писатели, фотографи, художници или специалисти в дадена област, показват произведенията и проектите си. Възможностите за поддържане на блог са неограничени, а  заложените в него теми могат да са безкрайни.

Тук ще ви дадем няколко практични съвети за това как да започнете да изразявате себе си онлайн, ако сте напълно начинаещ – независимо дали ще споделяте семейни снимки, ще пишете за пътуванията си, ще давате професионални съвети от личен опит и т.н.

1. Изберете име и блогова платформа

Намирането на място за блог не е трудно, но трябва да решите дали искате да си платите за тази привилегия или не. Има доста безплатни блогови платформи, като например Blogger.com и WordPress, където ще получите пълни инструкции как да започнете да работите с тях.

Единственият недостатък е, че като изберете име за блога ви, накрая ще завършва на .blogspot или .wordpress.com, също както при  всички останали хора, които блогват там.

Но в началото това едва ли би ви притеснило.  По-нататък, когато развиете своя блог и се запознаете по-подробно с нещата, можете да се ориентирате и към платените домейни.

2. Пишете за това, което обичате

Изберете тема, която ви вълнува и добре познавате. Бъдете иновативни и се откроявайте сред останалите подобни блогове. Бъдете оригинални и не копирайте чужди идеи. Покажете характер и индивидуалност. По този начин не само,че ще привличате повече посетители, но и ще си спечелите верни последователи.

3. Нека ви чуят!

Бъдете гласа на темата, за която пишете. Това може да отнеме повече време, работа и проучвания, но ако искате хората често да посещават вашият блог, това е добра причина да бъдете по-упорити. Споделяйте новини, давайте интересни предложения, осигурявайте актуална и надеждна информация по вашата тема.

4. Блогвайте често

Колкото по-често поддържате блога си със свежо съдържание, толкова по-голям трафик ще имате. Разбира се, това не означава, че трябва да публикувате материали всеки ден. Намерете правилния баланс за вас, не го приемайте като задължение, а за нещо, което ви разпуска и доставя удоволствие.  Мислете за блога си като писане на роман. Може би не винаги ще сте в настроение да му отделяте внимание, затова не се насилвайте и просто се ангажирайте с друго занимание. Не се опитвайте да бъдете перфектни, това само ще ви дърпа назад. Бъдете себе си и хората ще усетят искреността ви.

5. Насърчавайте посетителите да коментират

Подканвайте хората да споделят своето мнение за вашите постове и водете директен диалог с тях. Понякога ще срещате и критики, и отрицателни коментари, но това не бива да ви отчайва и обезкуражава.

6. Кой ще посещава блога ви?

Веднъж щом сте започнали да водите блог и се чувствате сигурни в себе си, е нормално да започнете да обмисляте начин да следите трафика към него. Като за начало Google Analytics е добър вариант. Подобен софтуер, ще ви даде информация за това колко човека са посетили вашият блог, от къде идва трафика и кое съдържание привлича най-голям интерес.

7. Правене на пари от блога

След като сте направили един добър и съдържателен блог е време да се фокусирате и върху печеленето на пари от него. Използвайте програмите Google Adsense, Blogads или Chitika. Можете и да промотирате любимите си книги, филми или други продукти, като печелите комисионна от всяка продажба и използвате афилиейт програми.

За да започнете да правите пари от блога си ще отнеме доста време и усилия. Затова водете блога си за лично забавление и удовлетворение, а не търсете начин да станете богати!

Loading Facebook Comments ...