Изключване, приспиване или хибернация — кое е най-доброто за компютъра?

Колкото и често да използваме преносимия или настолния си компютър, неизбежно идва момент, в който трябва да му дадем почивка. Ако не за друго — самите ние се нуждаем от няколко часа сън, оставяме го, докато обядваме или вечеряме, а докато сме в отпуск или ваканция, продължително не се занимаваме с него. Операционната система Windows, безразлично от нейното издание, отдавна ни предлага три основни опции:

Едната е Shut down (изключване), втората — Sleep (приспиване), а третата — Hibernate (хибернация или продължителен сън). Каква е разликата между тях и какво причинява всеки от вариантите на машината, е тема в настоящата статия. Неправилният избор според потребителските ни навици и особеностите на конкретната конфигурация може да съкрати живота на някои компоненти и да повиши цената, която плащаме за електричество.


1. Shut down (изключване)

Ако използвате тази опция, изцяло изключвате компютъра и компонентите му престават да изразходват енергия. Всъщност, стига да не извадите и захранващия кабел на настолната машина, има енергопотребление, но то е толкова нищожно, че практически не се отразява на месечните ви сметки. Този вариант за почивка обаче е най-подходящ за лаптопи и ултрабуци, понеже не води до неусетно разреждане на батерията.

Какви са недостатъците? — С течение на времето, особено ако операционната система и програмите се зареждат от традиционен твърд диск (HDD), ще забележите, че зареждането им отнема понякога дразнещо време при всяко следващо стартиране. Причината е, че файловете отново трябва да се изчетат от диска и да се заредят в оперативната памет, за да се използват.

В случай че конфигурацията ви разполага с SSD и/или M.2 флаш памет зареждането си остава бързо след Shut down и последващото включване на компютъра. Ето защо няма причина да не използвате тази опция, която на всичкото отгоре е най-икономичната и по-бавно амортизира хардуера.

2. Sleep (приспиване)

Тази команда не изключва целия компютър, а някои компоненти продължават да работят. Сред продължаващите да действат са преди всичко оперативната памет (RAM) и свързаните с нея елементи от дънната платка. Ако говорим за лаптоп, самото безспирно действие на тези компоненти ни подсказва, че батерията също не е в покой, за да им осигурява захранване.

Лекият сън на машината позволява бързото ѝ събуждане. Буквално за секунди отново имате достъп до операционната система и активните програми — просто защото през почивката те са останали заредени и поддържани в оперативната памет. Но това удобство си има цена…

Пресилено ще е да се каже, че при Sleep, вместо Shut down, ще получите значително по-високи сметки за ток. Но те все пак вероятно ще бъдат по-високи. Например при 8GB RAM в режим „приспиване“ се изразходват между 1W и 4W (в зависимост от много фактори). Естествено, ако паметта е 16GB или 32GB, компютърът ви ще изразходва електричество, приблизително колкото една 20-ватова осветителна крушка или луничка.

Друг недостатък е, че при ненадейно прекъсване на захранването — токът на настолния компютър спира, или пък се изтощава батерията на лаптопа — системата се изключва, сякаш сте натиснали Shut Down, като губите всяка незапаметена информация, съхранявана само в оперативната памет. Това обаче рядко се случва, поради което Sleep е предпочитан избор за много потребители.

3. Hibernate (хибернация)

Този режим е нещо средно между по-горе описаните. Всички компоненти се изключват, както при Shutdown. Съответно — няма енергопотребление, което е много подходящо за лаптопите. Но заредената информация все пак се съхранява и по този начин се ускорява повторният достъп до нея след пускането на компютъра — както стана дума, подобно е при Sleep.

Как обаче се съхраняват заредените файлове, щом се изключва и наличната RAM? Ами много просто: те се копират от оперативната памет върху твърдия диск или SSD-то! От това ключово обстоятелство зависи, дали този вариант за почивка е подходящ конкретно за вашия компютър.

През последните години все повече лаптопи и десктопи залагат на флаш модули — SSD и M.2 памети, — които имат едно ограничение. Позволяват определен брой цикли на „запис—изтриване—презапис на информация“. За пример: върху един 250GB модел от серията 960 Evo на Samsung бихте могли да записвате и презаписвате общо до 100TB, след което устройството може да се смята за амортизирано. (При 500-гигабайтовите предложения ограничената гаранция е до 200TB).

С други думи, ако ежедневно вкарвате машината поне веднъж в режим на хибернация, това означава, че само при този процес записвате наведнъж върху SSD-то около 8GB, 16GB или колкото е капацитетът на оперативната памет. Няма да повредите флаш паметта, но така постепенно и прогресивно ще съкратите живота ѝ. Ето защо, както стана дума в началото, ако имате SSD, препоръката ни е: просто изключвайте с Shut down, защото така или иначе повторното стартиране и зареждане на операционната система ще е бързо.

Ardes.bg предлага богат асортимент от настолни и преносими компютри с всевъзможни съчетания на хардуер. Ако се затруднявате да изберете най-подходящата система за вашите нужди, възползвайте се от консултациите с нашите експерти.
Loading Facebook Comments ...