Еко лаптоп от дърво — чудо за три дни?

Миналата година, от края на септември до средата на октомври, редица световни медии отразиха дейността на една фирма от Ирландия — I am eco, специализирала се в производството на компютри и аксесоари от дърво. Освен дървените лаптопи на особен интерес се радваха и периферни устройства, като мишки и други аксесоари, също изработени от рециклирани естествени материали. Каква е ситуацията сега, близо три месеца по-късно?

Фирмата продължава да съществува и дори леко е разширила портфолиото си. Сред основните ѝ цели е да предлага продукти със значително по-щадящо въздействие върху околната среда, което е похвална и благородна концепция. Гарантират и че компонентите на продуктите им ще издържат до 10 години, което е много съмнително, а и тепърва ще трябва да се докаже от практиката.

Прави впечатление, че

лаптопите не са обновявани

и все така използват „универсални“ дънни платки, съчетани с процесори Core i3/i5/i7, като последните не са от най-ново поколение. Дори само от тези данни излиза, че I am eco работят за екологично ангажираните потребители и едва ли имат намерение и възможности да излязат от тази ниша, за да търсят позиции сред масовите потребители.

Продуктите им са сравнително скъпи и държат високите си цени, въпреки че междувременно на пазара се появиха значително по-мощни алтернативи, които са и по-достъпни. Потребителите вероятно още не могат да преценят дали лаптопите с дървен корпус са по-естествени и по-екологични от тези на водещите компании със напълно естествени метални корпуси. В крайна сметка въпросът като че ли опира най-вече до естетиката, а моделите на I am eco са интересни и не са лишени от такава.

Едно е сигурно, и едните, и другите лаптопи използват батерии с химикали, които всъщност са едни от най-токсичните компоненти. Но като че ли големите компании са малко по-честни в това отношение.

Loading Facebook Comments ...