Какъв монитор е подходящ за вашия бизнес

Десетилетия наред бизнесът става все по-тясно свързан с технологиите. Нуждите на икономическия живот определят софтуерните решения, а софтуерът е безполезен без съответния хардуер. Често се случва и обратното — развитието на софтуера позволява на бизнеса да поема посоки, които по-рано са били немислими.

В тесен смисъл това е вярно и по отношение на мониторите. Само допреди десетина години компютърните екрани бяха, меко казано, неприветливи и скучни. В повечето случаи потребителите се измъчваха на тях, заради което се понижаваше мотивацията и продуктивността им.

Днес положението е напълно различно и съвсем не е изключено един монитор за офиса да е почти идентичен с моделите за домашно използване и мултимедия. Защо е така? И време ли е подновите служебната техника?

Ще опитаме да отговорим на тези въпроси в настоящата статия.

1. Диагонал

Диагоналът на екрана определя размера. Прието е мерните единици да са в инчове, въпреки че българските търговци често поставят (поне в скоби) и аналогичните данни в сантиметри. До неотдавна минималният размер за мониторите от ново поколение беше 21.5 инча, но от някое време насам 24-инчовите привличат по-голям интерес.

По-различно е положението при моделите, предназначени за дизайн, проектиране, предпечат и рекламни агенции. В такива случаи можете да помислите за дисплей с диагонал над 27 или дори над 30 инча.

2. Резолюция

Понастоящем водещите производители и реномираните търговски вериги не предлагат нови монитори с резолюция, която е по-ниска от Full HD (1920 × 1080 пиксела). Причината е, че разделителната способност определя работната площ, а по-малкият брой на пикселите просто няма да е функционален и практичен.

Колкото по-висока е резолюцията, толкова по-рядко ще се налага да скролвате в уебсайтовете и текстовите документи, в таблиците на Excel и Google Docs. Разбира се, ще виждате и по-пълна част от цифровите снимки и илюстрации, без да се налага да ги намалявате, за да се вместят в рамката на екрана.

Ето защо понякога дори Full HD не стига, а вече от много години насам навлязоха Quad HD монитори с 2560 × 1440 пиксела и най-новите 4К Ultra HD с над 8 милиона пиксела (3840 × 2160). Важно е да се знае, че тези цифри се отнасят до стандартното съотношение на страните 16:9. При предложенията с ултрашироки панели съотношението е 21:9 и пикселите по хоризонталата са дори повече.

3. Технология на панела

Най-разпространените варианти са IPS и TN. При IPS получавате по-ярка картина и по-висок контраст, както и по-вярно цветопредаване. Освен това зрителните ъгли са значително по-широки, което означава, че мониторът може да се гледа безпроблемно от няколко човека, а това е идеално при редица ситуации в офиса.

Недостатъкът? – IPS мониторите продължават да не са чак толкова достъпни, колкото TN алтернативите. Но цените им вече са почти изравнени, като някои компании, сред които BenQ и AOC, дори ще ви изненадат.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Матово или гланцово покритие?
[/panel-header]
[panel-content]
Повече от препоръчително е да изберете матов екран за офиса, защото той се възползва от естествена защита срещу нежелани отражения и отблясъци. По тази причина и повечето бизнес лаптопи се отличават от потребителските и мултимедийните именно по матовия си дисплей.
[/panel-content]
[/panel]

4. Интерфейси

За да е сигурно, че ще можете успешно да свържете новия монитор към видеокартата на компютъра в офиса, а не сте запознати с особеностите на интерфейсите, непременно се допитайте до системен администратор. Например един новите стандарти е DisplayPort, който гарантира отлична картина на статичните изображения и видеото, но е възможно графичният ускорител да не разполага с такъв изход.

Също така винаги е полезно, ако мониторът, използван за служебна работа, има USB портове, към които бързо и удобно да свързвате периферни устройства.

5. Екстри

Ако работата ви изисква да разглеждате мултимедийни файлове, бихте могли да обърнете внимание на още един параметър. Той е свързан със скоростта на опресняване на панела и обикновено се измерва в милисекунди (ms). Колкото по-ниска е стойността, толкова по-добре ще ви служи устройството.

Някои монитори идват с вградени говорители. Това позволява да възпроизвеждате музикални и видео файлове със звук, без да се налага да използвате слушалки или отделни аудио системи, заемащи място на бюрото.

Вижте предложенията на Ardes.bg в този сегмент. Предлагаме и най-добрите дисплеи за дома и специализирани модели за геймърите.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Допълнителна информация и още насоки ще намерите в статията ниКак да изберете нов монитор за офиса“ »[/notification]

Loading Facebook Comments ...