Какво е Интернет на нещата и какво да правим с него?

Какво е IoT?

Направило ли ви е впечатление, че всеки изпълнителен директор (CEO) или оторизиран представител на технологична или телекомуникационна компания говори за Internet of Things (IoT)? Или по нашенски — за „интернет на нещата“. Така е от години и със сигурност ще продължи.

Досега обаче терминът до голяма степен си остава абстракция. Като че ли всеки влага в него това, което самият той или тя разбира. Или онова, което смята, че би трябвало да се разбира от клиентите.

Ако някой успее да обясни в един телеграфен абзац или в един туит какво се крие зад „интернет на нещата“, би получил Нобелова награда за литература или „Пулицър“ за журналистика.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Опит за кратко определение
[/panel-header]
[panel-content]
Концепцията се базира на идеята, че повечето технологични устройства биха могли да имат интернет връзка и да обменят данни помежду си. Типичен пример са смартфоните, с които потребителите управляват климатиците, хладилниците и телевизорите си. Отделните джаджи работят самостоятелно, но в съчетание с останалите в мрежата и с помощта на изкуствен интелект функциите им стават повече. Тази концепция има и далеч по-голям обхват, като непрекъснато се разширява.
[/panel-content]
[/panel]

Big Data — в центъра на модерните технологии

Термините Big Data и Internet of Things са свързани. Информацията от всяко IoT-сертифицирано устройство допринася за увеличаването на Big Data. Това, от своя страна, позволява усъвършенстване и по-успешна реализация на „интернет на нещата“, което ще доведе до по-всеобхватно събиране на сведения в Голямата база данни.

Всички световни лидери в областта на индустрията, икономиката и политиката инвестират в Big Data. Освен че знанието само по себе си е сила, стига да се приложат верни алгоритми и да се впрегне изчислителна мощ, могат да се прогнозират доста неща за бъдещето. Изкушението е огромно.

Какво ни носи всичко това?

Няколко типични примери, с които доста хора вече са добре запознати:

Отивате да теглите потребителски кредит от банка. Там няма да ви проучат само в локалната база данни. Финансовите компании от доста време насам обединяват досиетата на клиентите си в умалена версия на Big Data. За да е по-сигурно, че ще разполагат с повече информация за (не)чистото ви кредитно досие.

И благодарение на него, банковите служители могат да предвидят дали ще връщате съвестно взетия заем, или пък бихте им създали проблеми.

И друг пример — намираме се на някое летище. Подаваме документа си за самоличност и обикновено се лъжем, че намусеният служител просто сравнява снимката и името ни с тези от списъците на издирвани лица. Но от доста години насам се работи и със структурирана информация от Big Data.

Така митничарите почти мигновено получат важни данни за вас, които не биха получили дори ако ви съблекат до голо за обиск.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Любопитно
[/panel-header]
[panel-content]Още през 2012 година една технология на Hitachi беше способна да анализира информацията от наблюдателни камери. С невероятна скорост, достигаща 36 милиона лица в секунда! Нужно е просто камерата да улови образа ви с размер поне 40х40 пиксела и да го сравни с милиони други снимки в Big Data.[/panel-content]
[/panel]

А застрашава ли ни нещо?

Да, и тук имаме светла и тъмна страна. Технологиите могат да се използват за добро и за зло.

Редица родни институции и фирми пряко развиват или подпомагат концепцията за интернет на нещата. Те се възползват от Big Data, или по-точно от анализираните данни и алгоритми за прогнози, за да направят живота ни по-удобен. А дали това означава и… по-свободен, ще оставим като отворен въпрос.

Има критерии, по които можем да се ориентираме дали дадена технология е по-скоро полезна или опасна. Субективно всеки от нас знае или поне усеща кога събирането на лични данни и създаването на негов профил представлява нахлуване в личното му пространство. А обективно указание имаме, когато машините ни се натрапват като „задължително“ условие за „прогреса“ на битието.

Хипотези за бъдещето

Следват известни инициативи, свързани с интернет на нещата — някои са налични още сега, а по други тепърва се работи. Ще ги класифицираме според сферата, в която ще се прилагат.

» За дома:

• Умно осветление с режими според заниманията ни и дали сме в стаята;

• Охлаждане или отопление, съобразено с текущите метеорологични данни;

• Смарт вази и пръскачки за градината с настройки според сезона;

• Датчици в помещенията – за пожар, наводнения и други инциденти.

» В бизнеса и стопанството:

• Търговските вериги могат по-ефективно да разполагат стоките според навиците на потребителите;

• Самите потребители чрез смартфона си по-лесно ще правят информиран избор за продуктите;

• Безжични сензори в бетонната основа на сгради за наблюдение на тяхната цялост и измененията им през годините;

• Ферми използват сензори за влага на земята, за резките температурни промени, за допустимите нива на пестициди и др.

» В обществото и града:

• Умни боклукчийски кофи, показващи кога имат нужда от изпразване;

• Самоуправляващи се автомобили или изкуствен интелект за асистирано шофиране;

• По-ефективно разпределение на натовареността в електрическата мрежа;

• До 30% по-ефективно улично осветление, настройващо се според сезоните и географските особености;

• Пътна навигация за по-ефективни маршрути и по-малко замърсяване.

» Околна среда:

• Проследяване на миграции на диви животни;

• Анализ на необичайните промени в начина на живот на популации от различни животински видове;

• Ефективна борба срещу бракониерството;

• „Невидими сензори“ проследяват движението на нелегално изсечени дървета с точност до 20 метра;

• Сензори за земетресения и ранни предупреждения за пожари и цунамита.

» Лично здраве и грижа за близките:

• Отдалечен мониторинг на бебета и технологични забавачки за малки деца;

• Улеснено откриване на изчезнали старци с деменция или Алцхаймер;

• Смарт пейсмейкъри – ако се случи нещо с пациента, наблюдаващият лекар веднага ще бъде уведомен;

• Тагове в хуманната медицина за моментално установяване на кръвната група, алергии и хронични заболявания.

Ardes.bg предлага разнообразни продукти от потребителската и бизнес електроника, сертифицирана по концепцията Internet of Things. Нашите консултанти са готови да дадат подробна информация за всеки от тях. Също — да съдействат за изграждане на цялостни компютърни решения, съобразени с тенденциите за бъдещето.

Loading Facebook Comments ...