Scranos и Exodus — нов зловреден софтуер за лаптопи и смартфони

Появиха се нови опасни приложения за Windows и смартфоните, базирани на операционни системи Android и OS. За пръв път те са идентифицирани още през миналата година. Но едва в последно време се наблюдава тяхното по-сериозно разпространение, което се отразява и в технологичните новини.

Scranos заразява преносими и настолни компютри, като се инжектира в системните файлове на Windows. Може да краде данни за кредитните и дебитните карти на частни и бизнес потребители. Отделно се интегрира в браузъра и успява да генерира приходи чрез възпроизвеждане на съдържание в YouTube.

От друга страна, Еxodus засяга умни телефони. Разпространява се чрез приложения, свалени от неофициални източници, но доскоро е прониквал дори и през Google Play. Особено опасен, този вирус дава достъп на злонамерени лица до всички данни, съхранявани в паметта на устройството: пароли, имейли и др.

Ardes.bg препоръчва използването на лицензирен софтуер за персоналните компютри, последните ревизии на операционната система, реномираните антивирусни решения и периодичното обновяване на смартфоните с модели, работещи с актуални ОС.

Loading Facebook Comments ...