Brother съветват фирмите да обновят мрежовите си принтери

Мрежовите принтери от години са част от интериора на офисите. Използват ги стопански дружества от малкия и средния бизнес, както и по-скромни филиали на големи корпорации. Те не се нуждаят от кабелна връзка с компютър, а могат да отпечатват от преносими памети и даже директно от облачните услуги.

Предимствата им са безспорни. Но мрежовите принтери могат да бъдат и рискови. Един от водещите производители на такива устройства — Brother — признава, че старите модели могат да се окажат беззащитни срещу хакери и да причинят изтичане на фирмена информация.

Brother обобщават проблемите:

Стар фърмуер. Фабричният софтуер трябва да е винаги актуален, за да се ограничи възможността от неоторизиран достъп до документите, печатани от машината. По-уязвими са мултифункционалните устройства (МФУ), в сравнение с принтерите.

Вградената памет на бракувания принтер. Ако се освободите от амортизирано устройство, а файловете в паметта му не са надлежно и прилежно заличени, може да изтекат фирмени и/или лични данни, както и да изгубите пари.

Лошо или липсващо криптиране. Без шифроване на информацията не е сигурно, че документите ще се получат само от един кореспондент. Вече има регистрирани случаи по света, при които фирмените принтери се хакват и външни лица си отпечатват рекламни материали.

Според Brother дори някои консумативи понякога могат да направят принтера или МФУ по-рисков.

Нещо повече от принтер

Днешните печатащи и мултифункционални устройства могат да се разглеждат като автономни компютри. Те вършат работа, без да се нуждаят от връзка с РС. Имат си собствен софтуер, собствена памет, собствени процесори

Ето защо Brother опитват да бъдат отговорни с това признание на недостатъците в по-старите им модели. Но същите или аналогични несъвършенства се откриват и при конкурентните продукти. Ясно е, че с тази изповед компанията иска да насочи мисълта на потребителите към актуализация на стария принтер или към покупка на нова машина.

Но също така е вярно, че незащитените мрежови принтери могат да ни навлекат сериозни проблеми, при които не става дума само за изтичане на данни и загуба на пари. Всеки може да се досети какво би се случило, ако някой хакер си направи „шегата“, като отпечата терористични брошури от принтера ни или просто остави такъв инкриминиращ файл в паметта му.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ardes.bg предлага най-добрите принтери и МФУ на Brother и другите водещи световни производители. Те се радват на дългогодишна техническа и софтуерна поддръжка, като силно ограничават възможните проблеми за частните лица и бизнеса.[/notification]

Loading Facebook Comments ...