Поддръжката на Windows 7 свършва, но започват проблемите. Как да ги смекчим?

Днес, 14 януари, изтичат последните часове, през които Microsoft при необходимост биха актуализирали популярната си операционна система Windows 7. Тя ще може да се използва и след това, но изцяло на отговорност на потребителите. Както ще стане дума по-долу обаче, е възможно и даже много вероятно да възникнат затруднения с някои софтуерни приложения и електронни услуги.

Microsoft използват случая да напомнят, че „естественото решение“ на проблема е потребителите да преминат към най-новата им ОС — Windows 10. Популярни алтернативи са комерсиалната macOS на Apple и отворената платформа Linux. При последните обаче няма или има ограничена поддръжка на някои програми, писани за Windows. Ако поддръжката е пълна, версиите например на Photoshop, някои офис пакети и др. са различни

Очакват се затруднения и с електронните услуги

Типичен пример е обявлението, публикувано на страницата на българската Национална агенция по приходите (НАП), в което потребителите са предупредени, че от 17 февруари 2020 година може да имат проблеми с използването на нейните е-услуги. Препоръчва се използването на компютър с актуална версия на браузъра и на операционна система, която още се поддържа от производителя — Windows 8 или Windows 10.

Предвид условния край на Windows 7, има голяма вероятност подобни съобщения да се появят и за други е-услуги: системата ПИС на Здравната каса и електронното банкиране при банките. Обяснението ще бъде еднотипно — Windows 7 няма да поддържа най-новите криптографски протоколи и сигурността на системата значително ще се понижи. Така, след като не могат да използват редица платформи, в един момент хората ще бъдат принудени от обстоятелствата да подновят операционната си система.

Това може да означава покупка и на нова машина

Изискванията на Windows 10 към хардуера на компютрите като цяло не са по-високи от тези на Windows 7. Това означава, че спокойно можете да качите най-новата ОС на Microsoft на досегашния си десктоп или лаптоп. За по-добра производителност обаче можете да помислите поне за замяна на бавния и вече амортизиран харддиск с бързите и непрестанно поевтиняващи SSD.

В края на 2019 година световните статистически компании отчетоха ръст в продажбите на нови лаптопи и настолни компютри. Причината беше наближаващото прекратяване на поддръжката на Windows 7, което от днес става факт. Когато машината е твърде стара (на повече от 5 години), най-разумното решение наистина е закупуването на чисто нова конфигурация, направо с предварително инсталирана Windows 10 ОС.

Ако покупката е непредвидена, доверете се на нашите експерти

Макар да е необходимо след минаването на известен експлоатационен период, бизнес потребителите не винаги планират покупката на нови компютри в годишните си бюджети. Събития, каквито са краят на Windows 7 и промените в е-услугите на НАП, ще ги изправят в сложна ситуация. Донякъде основателно принудата от актуализиране на операционната система и компютрите се чувства и като „извиване на ръце“.

Такива промени в обстоятелствата не зависят от Ardes.bg. Но можем да помогнем – както с чисто нови компютри, така и с реновирани на значително по-достъпни цени. Благодарение на нашите консултанти, които винаги се съобразяват с индивидуалните потребности на клиентите, преходът към новите условия на средата може да стане по-лек и с минимални (не)предвидени разходи.

Loading Facebook Comments ...