Онлайн търговията в България отчита близо 9% ръст през 2020 година

Ръстът на търговията през интернет през последните 5 години е между 21% и 35%, а само през 2020-а е достигнал 8,83%. Това се казва в актуалния доклад на Българската е-комерс асоциация — БЕА. Според Любомир Русанов от БЕА, затварянето и ограниченият достъп до физически магазини са били водещите причини за преориентирането на много бизнеси към онлайн сделки.

Той смята, че тенденцията ще се запази и след пандемията. За това свидетелстват и данните му, че новите инсталации на онлайн магазини в superhosting.bg през 2020 г. имат ръст 45.5%. Анализаторите на онлайн пазара са на мнение, че:

• откриването на онлайн магазин не е достатъчно в конкурентната среда;

• нужни са инвестиции в дигитален маркетинг;

• особено важно е сайтовете да са оптимизирани не само за компютри, но и за мобилни устройства (смартфони и таблети).

БЕА изнасят информация и за потребителските нагласи към плащането

Докладът посочва, че методът за разплащане с наложен платеж (в брой при получаване на поръчката) е предпочитан и доминира с 60%. Пазаруването онлайн с дебитни и кредитни карти се извършва от 32%. Само 8% от анкетираните са отговорили, че избират банкови преводи.

Сравнено с данните от 2018 г., наложеният платеж е отстъпил с 10% в полза на плащанията чрез банкови карти. Това може да се обясни не само с промени в предпочитанията и доверието на потребителите, но и със самия факт, че българите с достъп до интернет се увеличават с около 4% на година.

Ardes.bg е търговска вериги за потребителска и бизнес електроника с близо 25 години опит в България. Има физически обекти в София, Варна и други градове, както и постоянно усъвършенстван онлайн магазин. Начините за плащане са съобразени с описаните тенденции и включват още няколко решения, включително разсрочено плащане.

Loading Facebook Comments ...