Няколко неща, които всеки трябва да знае за компютрите

neshta-koito-wseki-trqbwa-da-znae

Независимо дали сте вече ветеран в информационните технологии или сте пълен новак, тук ще изброим 9 основни трика и факти, които задължително трябва да знаете, ако притежавате компютър.

1. Не щракайте върху всичко по два пъти. Двукратното кликане се използва за отваряне на програми и приложения в Windows-а. Тази функция не се използва, когато отваряте линкове в уеб браузъра.

2. Използвайте наклонени черти (/)и обратно наклонените черти (\) само в подходящата ситуация. Обратно наклонената черта, обикновено се използва в местоположението на папките в Windows (C: \ Program Files \…..), а наклонените черти се използват за интернет адреси (https://ardes.bg/news/).

3. Когато имате проблем и на дисплея ви се показва съобщение за грешка, запишете какво точно е негово съдържание. Защото обикновено, когато се получи някакъв проблем със системата, тя се опитва да ви каже каква е причината за това. Дори и нищо да не разбирате, запишете съобщението така, че когато по-късно включите компютъра да можете да потърсите в интернет какво значи, или пък да го дадете на човек, който разбира от тези неща, за да установите навреме причината за възникналия проблем.

4. Премахнете завинаги цялата информация от твърдия си диск, ако примерно ви предстои да си продадете компютъра, тъй като системата не заличава  веднага файловете, които изтривате.  Затова, просто обновете твърдия диск.

5. Сигурно сте забелязали, че когато инсталирате на компютъра си нов софтуер, доста често като бонус получавате, например, и нова лента за търсене или други приложения. Понякога това е доста досадно, защото не само,  че всяка нова добавка забавя работата на лаптопа ви, но и в крайна сметка, нямате никаква представа какъв вид данни е възможно да изпращат  тези „екстри“ от нашата система. Затова, преди да си инсталирате нова програма, просто махнете отметките от кутиите, където се съгласявате с приемането на  допълнителните приложения.

6. Бъдете нащрек от вируси, които се разпространяват чрез офис документите. По принцип, Microsoft Office по подразбиране е настроен да възпира подобни  заразени файлове. Но ако тази опция ви е изключена, отидете на  Word Options, Trust Center, Trust Center Settings, Macro Settings – така вече би трябвало да сте защитени от такива  вируси.

7. Не се доверявайте на приложения, които ви гарантират, че ще подобрят работата на компютъра и ще го почистят от излишната информация. Бъдете сигурни, че е по-вероятно да ви навредят, отколкото да ви помогнат.

Така че, ако искате да почистите системата, стартирайте Disk Cleanup – той си върви в пакет с Windows и по никакъв начин няма да се отрази зле на компютъра.

8. Деинсталирайте старите си приложения. Ако често теглите и инсталирате нови програми от Интернет, трябва да премахвате непотребните приложения, за да не се претоварва системата.

9. Дръжте напитките и всякакви по вид течности по далеч от компютъра си. Ако все пак разлеете течност върху лаптопа, не се паникьосвайте, а изключeте захранващия кабел и изкарайте батерията, без да чакате системата да се изключи сама. След това премахнете всичко свързано към устройството (мрежови кабели, флаш памети и т.н.) и попийте с кърпа там, където е намокрено.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...