Как да върнете към живота стария си лаптоп?

jiwot-na-star-laptop

Имате ли стар лаптоп, който не искате да изхвърлите на боклука? С инсталирането на подходящ софтуер и няколко ъпгрейда на хардуера, вие можете да постигнете чудеса с компютъра си и да го превърнете в невероятна машина.

Обновяване  на операционната система: три опции

Първо Back up! Преди да направите каквито и да било промени с операционната система, уверете се, че сте задали опцията „Back up“ на хард диска и сте свалили цялата си информация на дискове.

1.Преинсталирайте Windows: С времето е напълно нормално Windows–а да спре да работи така ефективно, както в началото. Най-бързият начин да подобрите функционалността на компютъра е да използвате диска за възстановяване на системата (или възстановяваща програма, инсталирана на вашия лаптоп), за да обновите и преинсталирате Windows. След тази глътка свежест за лаптопа, ще видите как системата ще работи много по-бързо, след годините на инсталиране и преинсталиране на програми и приложения, и дефрагментиране на дисковете.

2.Използвайте Windows 7: Ако досега сте използвали Windows XP или Vista, със сигурност ще забележите, че компютъра има много по-добра производителност с Windows 7. За да видите дали устройството ще може да се задвижва с него, свалете и инсталирайте Microsoft’s Windows 7 Upgrade Advisor.

3.Опитайте Linux: Може и да се окаже добро попадение, ако изпробвате и възможностите на Linux. За безплатна, лека и сигурна операционна система, Linux е добро решение.

Леки ъпгрейди  на хардуера: три опции

1.Добавете повече памет. Един от най-лесните начини да подобрите представянето на компютъра, е като инсталирате повече РАМ.

2.Обновете хард диска. Обновяването на хард диска не само ще ви освободи повече пространство, но и значително ще увеличи производителността на лаптопа. Повечето стари устройства имат бавни 4200-rpm  хард дискове, но замествайки го с 5400-rpm или  7200-rpm, лаптопът ще произвежда забележителна бързина при трансфер на данни и при изпълняване на ежедневните ви дейности.

3. Заместете Wi-Fi с Wireless-N. Ако домашният ви рутер използва Wireless-N, имате възможността да се снабдите с по-бърза мрежова връзка на лаптопа си,  като подмените старата си wireless карта с 802.11b или  802.11g, която е  по-нова и с по-голяма скорост. Въпреки че, не е толкова трудно да подмените wireless картата в устройството, доста по-лесно е просто да си купите 802.11n адаптер, който можете да включите към компютъра чрез USB  порта.

Ползи от стария лаптоп

Съветите, които ви дадохме малко по-горе, ще направят лаптопа ви доста по-полезен. „Освеженият“ стар лаптоп ще ви бъде от голяма полза в случай, че нещо се случи с основния ви лаптоп  или просто може да ви служи като стационарен компютър. Също така можете да го ползвате като инструмент за бързо търсене на информация от всяка част на вашия дом. Както и да го използват децата ви или други роднини, на които не искате да давате личния си лаптоп.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...