Как да избера най-подходящата за мен геймърска конфигурация?

През последната година и особено от няколко седмици насам се стараем да разгледаме темата за избора на геймърски компютър от различни гледни точки. Вече отметнахме най-лесния начин за селектиране. Описахме какви са видовете конфигурации. Посочихме предимствата и недостатъците на марковите и асемблираните системи.

В този материал ще нанесем още един щрих, в който акцентът е колкото върху електрониката, толкова и върху самия потребител. И по-точно казано – върху неговите предпочитания към игрите и цялостния му геймърски начин на живот. Както ще се изясни, индивидуалните ни характеристики са решаващи и за избора на машина.

От значение ли са жанровете на предпочитаните игри?

Краткият отговор – да. Като цяло различните видове игри натоварват различни компоненти на компютъра. Следващите указания не са универсално правило, но могат да се имат предвид:

Процесор: Най-претенциозни към него са ролевите игри (RPG) и стратегиите в реално време (RTS). Причината за това е, че изкуственият интелект и специфичните умения на персонажите изискват индивидуални изчисления. Изискванията стават още по-високи в сцените с придвижвания на цели армии, тъй като се пресмятат не само маршрутите, но и скоростта и особеностите на движение на всяка единица.

Видеокарта: Шутърите от първо и трето лице (FPS/TPS) залагат на визията и дори често са използвани, за да представят най-впечатляващите възможности на графичните ускорители. Друг жанр, който не щади този компонент, са заглавия като Grand Theft Auto и Fallout, понеже показват обширни „отворени светове“ с фини детайли. Първокласните автомобилни състезания също натоварват видеокартата.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Какво да изберем в крайна сметка
[/panel-header]
[panel-content]
Ако пускате игри, натоварващи предимно графиката, можете да изберете конфигурация с процесор Intel Core i5 или аналог от AMD. Но в случай че ви трябва максимално добра изчислителна мощ, решението е Core i7. Линиите Pentium, Celeron и други от по-нисък клас ще вържат работа при по-стари или по-леки игри, но като цяло не се препоръчват за геймърски машини.

Също така, когато говорим за жанрове, понякога игровите конзоли са за предпочитане. Например за тях излизат много повече биткаджийски (fighting) заглавия. И макар да не позволяват ъпгрейд, както едно РС, това е плюс, тъй като разработчиците оптимизират игрите си към хардуерно съчетание без вариации, каквото е това при конзола от един производител и едно поколение.
[/panel-content]
[/panel]

Има ли значение количеството на оперативната памет?

Разбира се, но няма крайно решаващо значение. Болшинството съвременни хитове вървят повече от прилично при 8 GB RAM. Много редки са случаите, когато ще се наложи да разполагате с 16 GB, за да се радвате на настройки с Ultra детайли. Но това да сме игромани не се изчерпва с разцъкването.

Ако правите видео записи на геймърските си сесии или стриймвате на живо, за да споделяте опита си с колеги и фенове, ще се наложи да разполагате с много мощен компютър или с второ РС, пригодено специално за тази цел. Тогава 16 GB оперативна памет стават почти задължителни.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Вижте какво ви е необходимо за стрийминг.[/notification]

Влече ли ви виртуалната реалност?

Водещите създатели на игри са категорични, че обозримото бъдеще на гейминга се описва със следните думи: виртуална и/или добавена реалност (VR/AR). За други по-съществено е масовото преминаване към 4К Ultra HD резолюция.

И в двата случая ни е необходима видеокарта от ново поколение, съчетана с високопроизводителен процесор, а двете заедно трябва да са компетентно окомплектовани с надеждно захранване и безупречно охлаждане. Геймърските системи, предлагани от Ardes.bg, са минали всички необходими тестове и идват с дългогодишна гаранция и сервизно обслужване.

Loading Facebook Comments ...