Предимства и недостатъци на готовата и асемблираната гейминг конфигурация


Има различни геймърски конфигурации — игрови конзоли, лаптопи и настолни машини с мощни параметри. Ако още не разполагате с едно от тези решения или планирате да смените старото с ново, вероятно се питате — на какво да заложите? А в случай че сте се спрели на десктопите, които могат да се разглеждат като най-сериозната геймърска платформа, вероятно се питате: дали да избера готова или пък асемблирана система?

В тази статия ще отговорим на втория въпрос, като отговорът няма да бъде еднозначен. Не може да има универсално решение, защото очакванията и изискванията на потребителите са различни. Нещо, което върши работа за един клиент, може да е напълно непригодно за друг.

Какво се разбира под „готова“ гейм система и какво — под „асемблирана“

• Готова. Често е наричана и „маркова“. Това е основателно, понеже всеки водещ производител на компютри предлага поне една специална геймърска линия. При Acer тя се нарича Predator, при Lenovo — Legion, и пр.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Общото между различните серии
[/panel-header]
[panel-content]
Хардуерът е така подбран, че се допълва на възможно най-високо ниво. В резултат на това, компаниите спокойно дават дълги месеци на гаранционно обслужване, като тази централизирана поддръжка обхваща всички или повечето компоненти.
[/panel-content]
[/panel]

• Асемблирана. Казано с други думи — сглобена от различни части, които могат сами по себе си да имат отлична производителност, но от това не следва автоматично, че са оптимизирани за игри или са най-доброто решение. Самото асемблиране може да се извършва от самите ентусиасти сред геймърите или от търговци, като и в това отношение могат да се очакват различна производителност и общо качество на системата.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Как стои въпросът с гаранцията
[/panel-header]
[panel-content]
Ако потребителят сам сглоби своя компютър, не получава гаранция за цялата система, а за отделните компоненти, които е закупил. Това означава, да речем, че гаранцията на видеокартата се покрива от един производител, тази на централния процесор — от други, на оперативната памет — от трети, и т.н.
[/panel-content]
[/panel]

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Геймърските машини, асемблирани от Ardes, носят името на фирмата, тествани са от експерти и се радват на гаранционно обслужване като маркови, въпреки че са значително по-достъпни от тези на световно известните компании.[/notification]

Предимства и недостатъци

1. Цената

Асемблираните геймърски компютри са значително по-евтини от готовите маркови варианти, въпреки че могат да имат аналогични или сходни параметри. Това е тяхното основно предимство.

От друга страна, при готовите се плаща и за самата марка, което не е непременно нещо лошо. Даже напротив — именно марката гарантира, че производителят ще защитава реномето си, като предлага добре окомплектована и отлично поддържана система. Това важи дори в най-голяма степен за геймърските, тъй като игроманите са пословични със своите високи изисквания и придирчивост.

2. Условия на гаранцията

По-дълготрайната гаранция при готовите РС е за сметка на възможността да сменяте някои компоненти от системата, когато и с каквото пожелаете. Разбира се, винаги можете да ъпгрейднете, например, процесора, оперативната памет и/или видеокартата, но при евентуално възникване на проблем производителят вече може да разглежда промените като преустройство на марковата машина в асемблирана.

И обратно, ако ъпгрейдвате компютър, който е сглобен по вашите предпочитания, едва ли ще имате проблем с гаранцията. Особено ако техническата работа за това е извършена от компетентни лица.

3. Външният вид

Понякога е достатъчно само да погледнем една готова геймърска машина, за да знаем, че е точно от такава серия. Обикновено се отличава с необикновен,  „агресивен“ или футуристичен дизайн. Не са изключение разноцветните светещи LED елементи и някои допълнителни портове за свързване на аксесоари.

Асемблираните и персонализирани варианти могат да имат същия и дори по-впечатляващ облик, но в този случай е по-вероятно LED светлините на оперативната памет и останалите компоненти да ни излязат по-скъпо, защото се разглеждат като луксозни и нишови продукти, а не са били част от серийното производство на конкретната гейм конфигурация.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]

[/panel-header]
[panel-content]
Водещите производители предлагат периферни устройства и аксесоари, които се вписват съвършено в стила на техните геймърски компютри. Това важи с особена сила за мониторите, като най-интересните модели са част от каталога на Ardes.bg.
[/panel-content]
[/panel]

Loading Facebook Comments ...