Google задължава партньорите си за по-чести обновявания на смартфоните

Преди седмица писахме, че мерките на Европейския съюз срещу монополното влияние на Google вече оказват и тепърва ще оказват натиск над техническия гигант да промени отношенията си с производителите на електроника, използващи операционната система Android. Компанията беше санкционирана със солидна глоба от 5 милиарда щ. долара, която беше достатъчно мощен стимул за въвеждането на нови лицензни споразумения, според които създателите на смартфони и таблети за Европа вече няма да са задължени да инсталират „натрапени“ приложения на Google, а ако си изберат някои от тях, ще заплащат и съответната лицензионна такса.

Днес се разбра, че споразуменията с Google вече включват и нова клауза, задължаваща производителите на мобилни устройства да ги актуализират на всеки 90 дни. При това за срок не по-малко от 2 години след излизането им на пазара. По този начин ще се разшири поддръжката им и потребителите ще получават своевременно най-новите разработки и функции както в приложенията на Google, така и в самата Android OS.

Друга полза от промените в лиценза е, че смартфоните и таблетите за Европа ще станат по-сигурни, тъй като обновяването на софтуера обхваща анти-вирусните приложения и вградените защити. Неспазването на тези нови правила дава право на Google едностранно да прекрати лиценза за своята операционна система. Тези клаузи влизат в сила от 31 януари 2019 година и ще засягат устройствата, излизащи след тази дата.

Нововъведенията ще обхващат и продуктите, предлагани от Ardes.bg, като българска търговска верига и част от европейския пазар.

Loading Facebook Comments ...