Още лоши потребителски навици, съкращаващи живота на лаптопа

Една от наскорошните ни статии разгледа някои от лошите потребителски навици, които до голяма степен се дължат на неуместна реклама от страната на самите производители на лаптопи. В този предишен материал например разгледахме опасностите от пиенето на напитки в близост до машините, използването им в леглото и на плажа, а също и излишното затваряне и отваряне на капаците им.

Темата не беше изчерпана, затова я продължаваме с още навици, заслужаващи повишено внимание. Няма как да ги степенуване според важността им. Това ще оставим на читателите.

Сътресенията и вибрациите могат да повредят харддиска

Известно е, че съвременните лаптопи и ултрабуци се различат не само по размерите, теглото си и мощността си. Сред ключовите им характеристики е използването на традиционен твърд диск, наричан още hard disk drive (HDD), или твърдотелен диск, по-известен като solid state drive (SSD). Разликата е не само в скоростта между двата вида носители, но преди всичко в това, че първите имат подвижни механични елементи, докато такива отсъстват при вторите.

Това е от огромно значение, когато говорим за мобилността на компютрите. При всяко пренасяне от точка А до точка Б или при експлоатацията им върху денивелирана и клатеща се повърхност се получават вибрации, достигащи и вътрешността на корпуса. В резултат на това, е възможно твърдите дискове да се увредят, тъй като тяхната четяща и записваща глава би могла да надраска въртящата се плоча.

Практично погледнато, ако вашият модел е с HDD, не е препоръчително да го носите от стая в стая, докато е включен, да го поставяте рязко на бюро или да го изпускате дори от едва няколко сантиметра височина. Всяко зачестяване на вибрациите или по-внезапно сътресение може да има непоправими или скъпоструващи последици.

При конфигурациите с SSD този проблем не съществува, защото в корпуса почти няма подвижна механика — ако не броим вентилаторите и още един-два компонента, чието евентуално увреждане не е драматично, тъй като са евтини и повредата им няма да доведе до загуба на информация. Ето защо лаптопите и ултрабуците с тези модерни дискове са предпочитани в наши дни и още от догодина се очаква да станат задължителни за решенията от бизнес клас.

Овехтелите схващания за батериите ни лишават от екстри

Допреди около едно десетилетие в мобилните устройства, сред които са и лаптопите, се използваха батерии, които изискваха при първоначална употреба да се разредят напълно и след това да се заредят на 100%. При по-нататъшна употреба пък се препоръчваше да не се държат постоянно свързани към електрическата мрежа, тъй като постоянното им зареждане понижаваше капацитета. Тези указания по инерция се пренасят и към новите модели, което е неоснователно и всъщност води до неприятности.

Това е така, защото модерните разработки вече нямат почти нищо общо с онези, отживели времето си. Например днешните батерии разполагат със специален контролер, който не им позволява да се зареждат, ако зарядът им е в границите на 97-100%. Ето защо няма никакъв смисъл ги да вадите, ако сте свързали лаптопа си с кабел към контакта.

Това не е желателно, защото при евентуално спиране на тока няма да имате алтернативен източник на енергия и ще изгубите всички незаписани файлове и техните редакции. Батерията все пак може да се разглежда като UPS — акумулатор за такива непредвидени ситуации. И като екстра, от която е нелепо да се лишаваме.

Нещо повече — химическата структура на модерните батерии е такава, че най-лошото, което може да им се случи, е редовното им пълно разреждане. По тази причина производителите и експертите препоръчват, стига да имаме възможност, да ги зареждаме от момента, в който зарядът им падне под 30%.

Неволите при импровизирано почистване с подръчни средства

Компютрите са като прахосмукачки със забавено действие. Важи и за настолните, и за преносимите. Трябва да живеем и да ги използваме в стерилна среда — което е невъзможно и абсурдно, — за да не се налага да ги почистваме.

Но трябва да знаем как да го правим! А използването на накрайник от прахосмукачката може да върши частична работа за въздухоотводите от вентилатора, в решетката на които се натрупва прах, но изобщо не е желателно на други места. Търкането му в екрана може да го надраска, а опитите за засмукване на мръсотия между бутоните на клавиатурата могат да „погълнат“ и самите бутони.

За почистване на екрана и елементите от корпуса си има специални комплекти, включващи безопасни разтвори и нужните инструменти. В тази статия сме посочили как можете да се справите сами. А в тази публикация ще намерите списък с важните и задължителни стъпки при профилактиката на компютри, извършвана от опитните експерти на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...