Windows 10 най-сетне ще даде контрол над подслушването

Бавното налагане на Windows 10 като доминираща операционна система продължава вече дълги години след нейната премиера. Много потребители все така използват Windows 7 и дори по-стари версии, тъй като не харесват решението на Microsoft да ограничи контрола им върху събираните данни посредством тъй наречената телеметрия, както и съответната сигурност. По всичко личи, че най-накрая този проблем ще бъде адресиран, макар и в ограничена степен.

Следващата версия на Windows 10, включваща актуализацията 19H1, се очаква през първата половина на 2019 година. Едно от нововъведенията ще информира потребителите за мобилните програми, използващи вградения микрофон в смартфона или лаптопа. По този начин хората ще знаят дали и кой ги подслушва, като би трябвало да отпаднат част от съображенията за сигурността.

Потребителите, които участват в програмата Windows Insider, още сега могат да изпробват новата функция. За целта трябва да поставите курсора на мишката над иконката за микрофона. Ще излезе списък с програмите, записващи звук през микрофона. С двоен клик отваряте менюто Microsoft Privacy Settings, където можете да премахнете съответните права на съмнителните приложения.

Лаптопите и смартфоните в каталога на Ardes.bg използват лицензирани версии на операционните системи, позволяващи периодични актуализации и възползване от най-новите подобрения в производителността и сигурността.

Loading Facebook Comments ...