3 признака, че е време да си купим нов смартфон

Често срещано схващане е, че когато смартфоните започнат да „лагват“, тоест да работят бавно и дразнещо, вече са „на години“ и нищо не можело да се направи. Те трябвало да бъдат изтърпени или да бъдат заменени с нови. Понякога това становище е вярно, но има и много по-сигурни знаци, че е настъпило времето да си купим по-актуален модел.

Преди да разгледаме 3 такива указания, нека отметнем мимоходом, че проблемът с тъй нареченото лагване може и да не се дължи на самото обстоятелство, че телефонът е твърде стар. Други, дори статистически по-вероятни причини са: вируси, които трябва да бъдат отстранени; лошо написани приложения или такива, които изпълват оперативната памет, без да е необходимо…

Връщането на фабричните настройки и/или инсталирането на антивирусен софтуер понякога решава проблема със забавянето. А ето и три положения, при които не може да се направи нищо друго, освен да се мисли за покупка на по-модерно устройство.

Новите програми и аксесоари не се поддържат

Смартфонът може да е изправен във всяко отношение, но да използва стара версия на операционна система. Например понастоящем повечето смарт часовници, фитнес гривни и приложения в Google Play изискват поне Android 4.4 KitKat. От края на миналата година беше преустановена всяка поддръжка на версиите до Android Ice Cream Sandwich.

Водещите производители на смартфони имат практика да обновяват операционните системи на своите продукти до следващата версия, но това обикновено е еднократно и засяга предимно решенията от висок и среден клас. Да речем, новият Samsung Galaxy A9 идва с Android Oreo, но по някое време тази година ще получи ъпдейт до Android Pie.

Със сигурност обаче модели, излезли преди две или три или дори повече години, няма да получат актуализации нито до Oreo, нито до Pie. Те са извън срока за поддръжка и ако искате да сте сигурни, че ще можете да използвате най-новите програми и аксесоари, нямате друг избор, освен да поръчате нов смартфон, като изискването е да обръщате внимание и дали има нова операционна система.

Функции, които не могат да се добавят

Базовите възможности на смартфоните могат да се разширяват посредством приложения. Например камерата би могла да се превърне в скенер за баркодове и текстове, или пък микрофонът за разговори да се използва като диктофон. Но технологиите се развиват и не винаги софтуерните хитрости могат да заменят хардуерните иновации.

Ето защо, ако ви трябва двойна, тройна, четворна или дори петорна основна камера, всяка със своите уникални обективи, ще трябва да си купите някой от най-новите телефони. Именно при тях вградената оптика направи голям еволюционен скок в последните години и месеци, и напълно обезсмисли някогашните джобни фотоапарати.

Същото може да се каже за моделите, които от тази година ще въведат поддръжка на 5G мрежи. Не са за подценяване и тези с изкуствен интелект, като си струва да отбележим, че от него вече се възползват дори достъпни смартфони от средния и ниския клас.

Когато батерията е незаменима

Всяка батерия може да се презарежда определен брой пъти. С течение на времето капацитета ѝ неизбежно намалява. Първите симптоми са, че след като остане около 20-30% заряд, енергията им се изтощава значително по-бързо и телефонът може да се изключи сам.

Практически нищо не може да се направи по този въпрос. Проблемът си остава даже при остарелите смартфони, при които батерията е сменяем компонент. Причината е, че дори да си купите „чисто нова“ батерия, която никога не е била презареждана, тя все пак е била произведена преди години и никога не може да функционира като истински чисто нова.

Ето защо единственото спасение е да подновите устройството, като купите такова, произведено най-много преди година или две. Излишно е да се притеснявате, че например батерията на новите телефони все по-рядко позволява да се сменя. Както стана дума, това е излишно. Вместо да носите резервна батерия за вграждане, по-добре помислете за една от външните енергийни банки – ще намерите невероятни предложения в каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...